İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, imar, ulaşım ve altyapı problemlerinin Adana’nın temel sorunu olmaya devam ettiğini bildirdi.
ADANA (GÜNEY HABER) – İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, imar, ulaşım ve altyapı problemlerinin Adana’nın temel sorunu olmaya devam ettiğini bildirdi.
Adana’nın çarpık kentleşmesini yaratan bu konuları sorun olmaktan çıkaracak adımların ne yazık ki bir türlü atılamadığını belirten Biçer, özellikle imar sorunları üzerinde durarak yazılı bir açıklama yaptı.
Adana’da imar konularında yaşanan sorunlara sürekli yenilerinin eklendiğini ve bu durumun kentte ciddi sıkıntılara yol açtığını ifade eden Biçer, “İmar planlarında, bütünsellikten uzak ve sağlıklı bir değerlendirmeye dayanmadan yapılan değişiklikler itirazlara neden oluyor. İtirazlara dayanan mahkeme kararları da itirazın yapıldığı bölgeyi etkileyerek kilitlenme yaratıyor” dedi.
“SORUNLAR DERİNLEŞİYOR”
Belediye meclislerinin gündeminin büyük bölümünü plan itirazlarının kapsadığını kaydeden Biçer, her kabul edilen itirazın planın yeniden yapılmasını zorunlu kıldığını, bu nedenle kilitlenme sürecinin uzadığını, planın kullanılamaz hale gelerek sorunların derinleştiğini vurguladı.
Planlara itirazı dolayısıyla açılan davaları azaltacak, imar kilitlenmesinin yarattığı mağduriyetleri ortadan kaldıracak önlemlerin alınmasının şart olduğunu ifade eden Biçer, “Adana’daki imar sorunlarının temeline baktığımızda planlar arasındaki uyumsuzluğun en önemli nedenlerden biri olduğunu görmekteyiz. Revizyon planları genel planla uyum içinde ele alınmamakta, tanınan yoğunluklar planlar arasında farklılık içermekte, bu da çelişkilere, haksızlıklara ve itirazlara neden olmaktadır” diye konuştu.
“TEMEL SORUNLARI ÇÖZÜN”
İmarından, ulaşımına ve altyapısına kadar çelişkiler yumağı halinde olan Adana’da tüm bu sorunların temeline inen ve sorunları ortadan kaldıracak adımlar atılması beklenirken yeni projelerden söz edildiğini anımsatan Biçer, “Oysa vatandaş parlak projeler yerine temel sorunlarına çözüm beklemektedir” ifadesine yer verdi.
Ulaşım master planı 22 yıldır ele alınmayan Adana’da, bütüncül plana dayanmayan bu projelere katılmalarının mümkün olmadığına işaret eden Biçer, “Ulaşım Çalıştayı’nda sorunlar ele alınmış, değerlendirmeler yapılmış olmasına rağmen, katılımcı uzman konukların Çalıştay’da dile getirdikleri, salonda yok olup gitmiştir. Çalıştay sonucunun bir raporla yansıtılmaması, Çalıştay’ın ardından ulaşımın çözümüne ilişkin sürecin başlatılmaması hayal kırıklığı yaratmıştır. Yerel yöneticilerimizin, bugün aldıkları kararların gelecek kuşakların yaşamını ve geleceğini etkileyeceğini unutmayarak sorumluluklarının gereği olarak imar sorunu ve diğer tüm sorunların çözümü konusunda kararlı, sağlıklı adımlar atmaları gerekmektedir. İmar sorununa ilişkin olarak öncelikle açılmış olan davaların içerikleri ile bu davalardan çıkan kararlara dikkat edilmelidir. Bu itirazların neticesinde alınan mahkeme kararlarının geniş bir alanı etkilediği göz önünde bulundurulmalıdır” diye konuştu.
BÜTÜNCÜL NAZIM İMAR PLANI
İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, şöyle devam eti:
“Planlamada üst ölçekli planların revize edilmesi, tek ve bütüncül bir nazım imar planının hazırlanması, yapılaşma yoğunluğu sonradan değiştirilen alanlarda mümkün olduğunca önceden verilen imar koşullarının yeniden sağlanmasına çalışılmalıdır. Yapılaşmamış alanlarda ise gerek hazırlanan imar planında gerekse uygulamada, öncelikle kök parsele dönüş yapılarak yeniden uygulama yapılması yolu denenmelidir. Yeni oluşacak imar parsellerinin ise mümkün olduğunca yeterli miktarda kök parselden verilmesi sağlanmalıdır. Bu tutum itirazları büyük ölçüde azaltacaktır. Belediyelerimizin, tüm kenti ilgilendiren imar sorunun çözümü değerlendirmelerine meslek odalarını, konunun uzmanlarını, üniversiteleri dahil etmelidirler. Bu çalışmaların sonuç alıcı olmasına dikkat edilmeli, katılımcılık uygulama süreçlerini ve yönetsel sürecin tüm aşamalarını kapsayacak uzun vadeli bir işbirliğini içermelidir.
Yaşadığı kentlere sahip çıkmaya her koşul altında devam edecek olan meslek odalarımızın, imar planları ile ilgili kamusal çıkarları gözeten, olgunlaşmış, uygulanabilir alternatifleri vardır. Meslek Odalarımız, kentimizin imar sorununa ilişkin bu alternatiflerini kamu yararına sunmaya, Adana Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle konuyla ilgili ortak çalışma yapmaya hazırdır.”