

Çukurova’da birinci mahsul olarak ekilen buğdayda hasat dönemi yaklaşırken, çiftçiler bu yıl Adana genelinde buğday üretiminde yüksek verim beklediklerini kaydetti. Geçen yıla oranla bu yıl buğday da daha yüksek verim bekleyen buğday üreticileri, “Bu yıl 1 dekardan en az 800 kg buğday bekliyoruz” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Çukurova’da birinci mahsul olarak ekilen buğdayda hasat dönemi yaklaşırken, çiftçiler bu yıl Adana genelinde buğday üretiminde yüksek verim beklediklerini kaydetti. Geçen yıla oranla bu yıl buğday da daha yüksek verim bekleyen buğday üreticileri, “Bu yıl 1 dekardan en az 800 kg buğday bekliyoruz” dedi.
Yılın ilk buğday üretiminin yapıldığı Adana’da, buğdaylar başak doldurmaya başladı. Geçen yıl Adana’da buğday üretiminde yüksek rekolte elde edildiğini belirten buğday üreticileri bu yıl buğdaydan daha fazla verim beklediklerini söyledi.
Buğdayın ekiminde satışına kadar her aşamasında riski yüksek ürün olduğunu belirten buğday üreticisi Ahmet Polatlı, “Buğdayı ektiğimiz günlerde zaman zaman kuraklık yaşandı. Bu çok büyük risk oldu. Kış mevsimi de yine kurak geçti. Ama buğday kendisine yetecek kadar su buldu ve sonrasında boy verdi. Şimdi ise buğday için en önemli dönem başladı. Şuanda buğday, vermiş olduğu başakların içindeki taneleri doldurmaya başladı. Bu dönem eğer hava çok sıcak gitmezse, buğday üretiminde hem rekolte hem de kalite artar” dedi.
BUĞDAYDA BU YIL DA YÜKSEK VERİM BEKLİYORUZ
Adana’da buğdayın dekar başına 700-800 kg ürün verdiğini kaydeden Polatlı, “Geçen yıl 700 kg’ın altına düşen buğday tarlası olmadı. Bu yılda iklim bu şekilde olursa, verimi 750 kg’ın altına düşen buğday tarlasının olmayacağını düşünüyorum. Pek çok bölge ve tarlada da 800 kg’ın üzerinde bir üretim gerçekleşeceğini düşünüyorum. Çukurova bölgesinde Mayıs ayı ortalarına doğru buğday hasadı başlar. Adana’da buğday üretiminde tek sorun, devletin buğday taban fiyatını çok geç açıklaması. Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday taban fiyatını açıkladığında kimsenin elinde buğday kalmamış oluyor.” diye konuştu.