

Tarım sektöründe traktör ve biçerdöverlerin yenilenmesine yönelik olarak teşvik paketi yolda. Yeni mevzuat enerji verimliliği açısından traktörlerde 20, biçerdöverlerde 10 yaş ve üzerinde olanların hurdaya ayrılmasını önerirken, yeni mevzuatta çiftçilere traktör ve biçerdöverleri ortak kullanmaları önerilecek.
ADANA (GÜNEY HABER)-Tarım sektöründe traktör ve biçerdöverlerin yenilenmesine yönelik olarak teşvik paketi yolda. Yeni mevzuat enerji verimliliği açısından traktörlerde 20, biçerdöverlerde 10 yaş ve üzerinde olanların hurdaya ayrılmasını önerirken, yeni mevzuatta çiftçilere traktör ve biçerdöverleri ortak kullanmaları önerilecek.
Tarım sektöründe enerji verimliliğinin artırılması için yeni eylem planı hazırlanıyor. Hazırlanan eylem planına göre çiftçilerin kullanmış olduğu 20 yaş ve üzeri olan traktörleri ile 10 yaş ve üzeri olan biçerdöverleri hurdaya ayrılacak. Hazırlanan yeni mevcutta üreticilere yeni traktör ve biçerdöver almaları konusunda teşvik verilecek, ancak çiftçilerden traktör ve biçerdöverleri ortak kullanmaları istenecek.
Son yıllarda Türkiye’nin tarım sektöründe sağlanan teşvikler sayesinde önemli bir mesafe kat ettiğini söyleyen Çukurovalı üreticiler, teşvikler sayesinde yeni traktör ve tarımsal faaliyetlerde kullandıkları ekipmanlarının büyük bir bölümünü yenilediklerini ifade etti. Sağlanan teşvik ve desteklerle üretim yaptıklarını belirten üreticiler yeni eylem planını değerlendirdiler.
ÇUKUROVALI ÜRETİCİ KENDİ İŞİNİ YETİŞTİREMİYOR
Çukurova’nın dünyanın sayılı ve önemli tarım toprakları olduğunun altını çizen üretici Ferdi Taş, “Bu eylem planına Çukurova bölgesi dahil olamaz. Çünkü buradaki normal bir üretici bin dönüm arazi işliyor. Bırakın ikinci bir çiftçi ile ortak olmasını, kendiişlerini sezon içinde tamamlayabilmek için onlarca traktör ile çalışıyor. O yüzden ikinci bir çiftçi ile ortak traktöre giremez işler çakışır. O yüzden Çukurovalı çiftçi ortak traktör işine sıcak bakmaz. Bu durum ancak ekili arazisi sınırlı olan ilçelerde ve köylerde olabilir. 100 dönüm arazi için birkaç çiftçi bir araya gelip bir traktör alabilir.” dedi.
BİÇERDÖVERLER BOŞ DURMUYOR
Biçerdöver konusunda yine benzer durumun söz konusu olduğunu kaydeden çiftçi Taş, “Çukurova’da biçerdöver mayıs ayında buğday hasadına başlıyor. Buğday hasadı biter bitmez ayçiçeği başlıyor. ayçiçeği bitmeden mısır hasadı başlıyor. Sonra ikinci mahsul ayçiçeği, ardından pamuk, sonra ikinci sezon mısır başlıyor. Kısacası Çukurova’da biçerdöver Mayıs ayından Aralık ayına kadar çalışıyor. Zaten biçerdöver alan bir üretici, bu ürünlerin tamamını ekiyor. O yüzden başka bir üretici ile ortak olduğunda sıkıntı yaşayabilir. Ama üretici olmayıp da biçerdöver makinesi sahibi olanlar, bu araçları ortak alıp birlikte çalıştırabilir.” diye konuştu.