Başkan Çetin istihdama milyonluk hibe kazandırdı:
Genç istihdama bir milyonluk hibe kredi
Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği(DABB) ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde 3 yıl önce hazırlanan ve Avrupa Birliğinden milyonluk kredi sağlanan “İş Akademisi” projesinin tanıtımı, Mersin’de yapıldı. Lojistik alanında 120 üniversite mezunu genç işsizin yararlanacağı proje hakkında bilgi veren Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği(DABB) Başkanı Soner Çetin, 51 gün sürecek eğitimlerin Mersin Üniversitesi’nde verileceğini söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER) – Türkiye’deki birlikler arasında 2016’nın ilk ve en büyük kapsamlı hibesini alan Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği(DABB), 120 üniversite mezunu işsiz gence istihdam alanı sağlayacak. Mersin Üniversitesi’yle işbirliği içinde hazırlanan projenin başvuruları 10 Mayıs’ta başlayacak.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapılan tanıtım toplantısında konuşan Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği(DABB) Başkanı Soner Çetin, Avrupa Birliği Hibe Projeler Bölümü’nden sağlanan 266 bin 66 avro (900 bin TL) ile lojistik alanında, işsiz gençlere istihdam alanları oluşturulacağını belirtti. Başkan Çetin, kursiyerlerin eğitim süreleri boyunca, her gün 10 avro gündelik alacaklarını da bildirdi. Projeden yararlanacak hedef kitlenin, 20-29 yaş aralığındaki iktisadi idari bilimler veya meslek yüksekokullarının işletme, dış ticaret ve lojistik bölümlerinden, lisans veya ön lisans mezunu 120 genç olduğunu vurgulayan Başkan Çetin, “Doğu Akdeniz Belediyeler Birliğimiz ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde, 3 yıl önce hazırlıklarına başlanan ve Çalışma Bakanlığı’na sunulan ‘İş Akademisi’ isimli projemiz, 3 yıl süren bir değerlendirme aşamasından sonra Avrupa Birliği ve Çalışma Bakanlığı’ndan onay alarak, 1 Mart 2016 tarihinde uygulanmaya başlamıştır. 12 ay sürecek proje faaliyetleri ile 120 üniversite mezunu işsiz gencimizin, lojistik sektöründe istihdam edilebilirliğinin arttırılması hedeflenmektedir. Proje paydaşlarımız arasında, Mersin Üniversitesi’nin yanı sıra, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Uluslararası Nakliyatçılar Derneği de yer almaktadır. Bugün, projemizin ilk tanıtım toplantısını gerçekleştiriyoruz” dedi.
“İŞSİZLİK SORUNUNA NEŞTER VURUYORUZ”
Türkiye’deki en büyük sorunların başında işsizlik sorunu geldiğine her fırsatta değinen Başkan Soner Çetin, DABB olarak, istihdam alanları oluşturup, işsizleri iş sahibi yapmak için, projeler üretmeye devam ettiklerine dikkat çekti.
Proje ortaklarıyla birlikte, Mersin’deki istihdam açığının giderilmesi noktasında, Avrupa Birliği hibesiyle önemli bir adım attıklarını kaydeden Başkan Çetin, istihdam sorununu aşmak için çeşitli mesleki kurslar açarak, piyasanın ihtiyaç duyduğu vasıflı elemanlar yetiştirmeye devam ettiklerini söyledi.
“BAŞVURULAR 10 MAYIS’TA”
Projeden yararlanma şartlarını taşıyan gençlerin, 10 Mayıs 2016 tarihinden itibaren, www.elele.isakademisi.mersin.edu.tr adresinden başvurularını yapabileceklerini vurgulayan Başkan Soner Çetin, şöyle devam etti:
“Yapılan başvurular, proje yönetimi tarafından oluşturulacak seçici komisyon tarafından değerlendirilecek ve kursiyer listeleri oluşturulacak. Eğitim programları, Mersin Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek olup, her bir kursiyer 51 günlük eğitim programı kapsamında günlük 10 Avro gündelik alacak. Kursiyerlerimiz, eğitim programı sonrası, 20 günlük bir staj programına tabi tutulacak ve bu program sonucu sertifikalarını alacaklar. Kursiyerlerimiz içerisinden, kurs programı not ortalaması en yüksek olan 10 kişi, 2017 Ocak ayı içerisinde, eğitmenlerimizle birlikte, Yunanistan’ın Atina/Pire kentinde bir haftalık ‘Uluslararası Lojistik Eğitimi’ne ücretsiz olarak katılacaklar. Son olarak ise Şubat 2017’de, Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü içerisinde kursiyerlerimiz ve lojistik işverenlerini bir araya getireceğimiz, ‘Kariyer Günü’ etkinliğimiz olacak. Böylelikle, gençlerimizin işverenler ile iletişim kurmaları sağlanacak ve işe yerleşme imkanları genişleyecek. Projemizin, öncelikle gençler olmak üzere, Mersin ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Mesut Salih Uzman da, projenin amacının, genç işsizlik oranını aşağı çekmek olduğunu belirterek, işsiz genç kitlenin, Mersin’de öne çıkan lojistik sektöründe istihdam edilmesi olduğunu söyledi.
İşsizlikle mücadele noktasında, işçi adayları ve işverenleri buluşturacak portal hazırladıklarını vurgulayan Uzman, bu tür projelerin istihdam sorunu aşmada son derece önemli olduğunu ifade etti.
“TAHSİLLİ İŞSİZ SORUNU BÜYÜDÜ”
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise Türkiye’de tahsilli işsizlik sorunu olduğuna dikkat çekerek, “Öğrencilerimiz binbir umutla, büyük emeklerle yaşadıkları mezuniyet sonrasında, iş bulamama gibi bir problemle karşı karşıya kalıyorlar. Bunun en büyük sebebi ise yükseköğretimin stratejik bir planlama yapmaması. Uzun vadede, hangi bölgede, hangi öğrenim dalında gereksinim olduğu araştırılmalı. Bu araştırmanın sonunda, ihtiyaca göre fakülte ve yüksekokullar açılmalı. Birçok fakülte de, ihtiyaç olmayan bölgelerde açıldığı için kapanmak zorunda kaldı. YÖK bu anlamda bir kurul oluşturdu. Bundan sonra, ihtiyaca göre bölümler açılacak ve o bölümlere ihtiyaca göre öğrenci kabul edilecek. İşte bu şekilde, tahsilli işsiz sayısının artışını önleyebiliriz. Bu projenin önemine gelince, plansızlığın açığa çıkardığı sorunları ortadan kaldıran bir girişim. Bu projenin hedefinden de anlaşılacağı üzere, mezun olan öğrencilerimiz kendi alanlarında istihdam edilebilecek. Sadece, Mersin’de değil, inşallah çevre illerde ve hatta ülkenin her yerinde bu projeler gerçekleşsin. Gençlerimizin istihdam edilmesinde, bu tür projelerin artırılmasıyla, önemli rol oynayabiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.