
Ülkemizde genç nüfusta işsizlik oranı 2017’de % 20,4′ e yükseldi. Genç işsizliğin nedenleri arasında, işverenlerin tecrübeli yetişkin isçileri tercih etmeleri, yasaların ve uygulamanın yetişkin işçiler lehine daha fazla istihdam güvencesi sağlaması, gençlerin çalışmaya karşı davranışları ve eğitimle çalışma hayatı arasındaki uyumsuzluk ve tutarsızlık olması sayılmaktadır.
Dünya’da ve ülkemizde otoriteler genç işsizliği önlemek için çeşitli çözümler geliştirmektedirler. Avrupa Konseyi Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) altında fonlanan “Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi” Operasyonunun(İKG OP1)temel hedefi genç istihdamını destekleyerek ve gençlerin işsizlik oranını düşürerek daha çok kişinin istihdam edilmesi ve istihdamda tutulmasıdır. Program Yüklenicisi ve destek birimi TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi’dir.
Adana’da İş piyasasının en çok ihtiyacı olan ve gençlerin tercih edebileceği sektörler konusundaki ön araştırmalar sonucunda başlıca 3 sektörde, 8 meslekte eğitim verilmesi planlandı: Turizm sektöründe Aşçılık, Yiyecek–içecek servisi, Otel ön büro, Otel kat hizmetleri mesleklerinde; Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektöründe Muhasebe ve finans, Web ve Grafik tasarımı, Bilgi Yönetimi ve Raporlama mesleklerinde ve Otomotiv sektöründe Oto bakım ve onarımı konularındaki eğitimlere kendi tercihleri de gözetilerek 5’er kursiyer alınarak 40 kursiyerle proje eğitimlerine başlandı.
Eğitimler Nezihe Yalvaç Turizm ve Otelcilik Lisesi, Ç.Ü. Meslek Yüksek Okulu ve Şehit İdari Ateşe Bora Süelkan Meslek Lisesi’nde verildi. Meslek eğitimleri 7 ay, 336 saat uygulandı. Okul eğitimi-iş dünyasının gereklilikleri, sosyal uyum, iletişim becerileri, işçi-işveren ilişkileri gibi birçok konuda kursiyerlerin yetiştirilmesini sağlamak için mesleki eğitim programları yanı sıra “Genel Beceri” ile “Rehberlik-Danışmanlık” eğitimleri de 7 ay 280’er saat verildi. Proje boyunca sosyal ve spor faaliyetleri gerçekleştirildi. Meslek eğitimleri sonunda uygulanan bir aylık iş başı eğitimleriyle de kursiyerlerin kısa süre de olsa iş deneyimi kazanmaları amaçlandı.
Başlangıç ve bitiş anketlerini değerlendiren uzmanlara göre kursiyerler proje boyunca her bakımdan büyük gelişme gösterdiler. Hayata bakışları değişti, karamsarlıkları azaldı, özgüvenleri arttı, çevresiyle ve kendisiyle daha barışık oldu. Meslek, genel beceri, rehberlik-danışmanlık eğitimleri sırasında gerek kursiyerlerin kendi aralarında gerekse proje ekibi ile aralarında kuvvetli bağlar oluştu. Gençler yetişkinlerin bilgi ve deneyimlerini, yetişkinler gençlerin heyecanını paylaştı. Gençlerin yetişkinlerine güveni, yetişkinlerin gençlerin gücüne inancı arttı.
7 ay eğitim, 1 ay iş başı eğitimi (staj) gören, eğitmenleriyle, diğer proje personeliyle ve birbirleriyle nitelikli iletişim kuran kursiyerler şimdi geleceğe daha umutla bakıyorlar.
Şimdi sıra işverende, gençlerimize güvenin, onlara bir fırsat verin.