Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Cahit İncefikir, pazardaki meyve sebzenin fiyatındaki artışın sorumlusunun toptancı halindeki komisyoncu olmadığını, olumsuz hava koşullarına bağlı ürünün az olması nedeniyle piyasanın değişiklik gösterdiğini belirtti
ADANA (İHA) – Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı ve Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, pazardaki meyve sebzenin fiyatındaki artışın sorumlusunun toptancı halindeki komisyoncu olmadığını belirterek, don hadisesinden sonra sebze ve meyve üretiminin düştüğünü ve fiyatların bu nedenle arttığını söyledi.
İncefikir, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın don olaylarından kaynaklandığını belirterek, “Yaş sebze ve meyvelerin üreticiden tüketiciye ulaşması genellikle komisyoncular tarafından sağlanıyor. Aracılık faaliyetini yürüten komisyoncular ortaya çıkan fiyat artışlarının sorumlusu olarak gösteriliyor. Toptancı hal kompleksindeki komisyoncularla yapılan görüşmede fiyat artışlarının sebebinin kesinlikle kendilerinin olmadığını belirtiyorlar. Komisyoncularca, teslim alınan malların satış bedelinden kanuni kesintiler dışında başka bir kesinti yapılamadığını, satış bedeli üzerinden alacakları komisyon oranının kanunen yüzde 8 olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu komisyon bedelin dışında bir gelirlerinin olmadığının bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.
Ürün fiyatlarının üretim yerindeki fiyatı ile nihai tüketicinin satın aldığı fiyatların sıkıca denetilmesi gerektiğini kaydeden İncefikir, bu incelemenin serbest piyasada oluşan olumsuz rekabetin önlenmesinin amaçlanması için gerekli olduğunu belirtti.
“UCUZ SEBZE VE MEYVE İÇİN ARACILAR KALDIRILMALI”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) gıda fiyatlarını 7 aydır aralıksız arttığını açıklayarak yıllık artışın yüzde 17,2 olduğunun uyarısında bulunduğunu hatırlatan Cahit İncefikir, şunları kaydetti:
“Türkiye sahip olduğu bitki gen kaynakları, iklim, toprak ve insan kaynağı ile tarımda en avantajlı ülkelerden birisidir. Bu potansiyeli iyi değerlendirdiğimizde ihracatta önemli döviz girdileri sağlayabiliriz. Bunun için gerekli çalışmalar yapılarak üretimde ki kalite arttırılmalı ve üretilen sebze meyvenin kalite kriteri ve sınıflandırılması yapılmalıdır. Ucuz sebze ve meyve için aracıların ortadan kaldırılması kooperatifleri güçlendirmek gerekmektedir. Ancak bu şekilde üretici ve tüketiciyi koruyabiliriz.”