DOLAR 35,9976 % 0.22
EURO 37,2320 % -0.56
STERLIN 44,6905 % -0.07
FRANG 39,5839 % -0.31
ALTIN 3.308,28 % 0,37
BITCOIN 96.150,01 -0.754

Limon ağaçları meyve vermedi

Yayınlanma Tarihi :

Adana’da kış mevsiminin aşırı soğuk geçmesi nedeniyle etkilen limon ağaçlarını bu kez de Haziran ayında etkili olan poyraz vurdu.

 

ADANA (GÜNEY HABER)-Adana’da kış mevsiminin aşırı soğuk geçmesi nedeniyle etkilen limon ağaçlarını bu kez de Haziran ayında etkili olan poyraz vurdu. Çukurovalı üretici her yıl dönümden 8 tona yakın mahsul alırken, bu yıl pek çok limon ağacı meyve vermediğini, mahsul veren ağaçların ise ağaç başı ancak 10 kilo kadar mahsul vermesini beklediklerini duyurdu.

Adana’da kış mevsiminde etkili olan aşırı soğuk havalardan sonra Haziran ayında etkili olan poyraz limon ağaçlarını vurdu. Adana’da bu yıl limon yetiştiriciliği sırasında yaşanan hava muhalefetinin limon bahçelerine vermiş olduğu zarar hakkında bilgi veren Yüreğir Ziraat Mühendisleri Odası Mehmet Akın Doğan, “Bu yıl kışın çok soğuk geçmesinden dolayı enteldonat ve meyer limonlarda verim çok düştü. Kışın soğuk geçmesi Haziran ayı içerisinde poyraz etkili olmasından dolayı olan çiçeklerin çoğu döküldü. Ve şuandaki mahsul çok eksik ve kısa.” dedi.

Türkiye’de toplam 300 bin dekar Alana limon ekildiğini ve bunun 85 bin dönüm alanının Adana’da bulunduğunu belirten Doğan, “Adana Türkiye’nin yüzde 28-30 civarında limon ihtiyacını karşılıyor. Limon ağaçlarından her yıl 250 – 300 – 350 kilo limon olurken, bu yıl bu ağaçta toplasanız 10 kilo limon bulunmaz. Limon bu sene verimi çok düşük, entel limonlar çok düşük, meyer limonlar da düşük, Adana’da bu yıl çok az miktarda limon var.” diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde limon fiyatlarında artış beklediklerini söyleyen Başkan Doğan, “Arazide limon ağaçlardaki verim az olduğu için fiyatı etkiler çünkü niye? Şuanda toptan tarlada meyer limon 1.3 ile 1.5 arasında toptan alınıyor. Enteldonatta 1.5 ila 1.7 arasında toptan şuanda alınmakta. Ama ilerde fiyatlar ne olur bilemiyoruz. Yatak limonlar şuanda toptan kasa bazında, kasalar 20 kilo bazında 50-55 liraya gidiyor. Yani yaklaşık kilosu 2,5 lira ile 3 liraya toptan satılmakta. Yatak limonunda tabi yavaş yavaş bozulmaları falan başladı. Zaten 1 ay sonrada bizim buradaki limonlar piyasaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.

Kış mevsiminde narenciye ürünlerinin buz tutmaması için narenciye üreticileri bahçelerine pervane taktırdığında ancak bu yöntemin bu sene pek fazla işe yaramadığını altını çizen Başkan Doğan, Rüzgar pervanesi çok da büyük bir çözüm değil. Bakın bu gördüğünüz arazi de 60 dönüme bir rüzgar pervanesi kurulmakta. Kışın soğuk geçmesinden dolayı eksi 2’lere 3’lere kadar pervaneler koruyor da çok altına girdiğinde pervanenin de artık bir hükmü kalmıyor. Biz burada hem rüzgar pervanesini kışın çalıştırıyoruz bide gördüğünüz gibi yer altı suyu falan çalışıyor. Kış yaz 14 derece olmasından dolayı buda çalıştığı halde pek bir bahçeye fazla faydalı olmadı. Hem entel limon genelde çok hassas bir ağaçtır. Yani eksileri falan gördüğünde ağaç zarar gören, narenciye grubu içerisinde en hassas, en hassas entel limon ağacıdır.” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    35,9379 35,9976 % 0.22
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    37,1261 37,2320 % -0.56
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    44,5922 44,6905 % -0.07
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    39,5052 39,5839 % -0.31
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    25,1631 25,2102 % 0.39
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    5.292,38 5.409,04 % 0,37
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    3.307,74 3.308,28 % 0,37
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    96.150,01 -0.754

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış