MENA ülkelerinden gelen heyet, ticari bağlantılar için Çukurova Bölgesi’nde incelemelerde bulundu:
MENA ülkeleri ile ticari köprü kuruluyor
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın himayelerinde, Mersin Valiliği’nin koordinasyonunda Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (AKİB) katkılarıyla, 19 – 21 Şubat tarihleri arasında Çukurova Bölgesi’nde “Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Ticari İşbirliği Programı” düzenlendi.
ADANA (GÜNEY HABER)- Program kapsamında, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Ülkeleri’nden gelen, yaş sebze meyve başta olmak üzere tarım gıda sektöründe faaliyet gösteren iş adamları, yatırımcılar, Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri ve basın mensuplarından oluşan 45 kişilik heyet, ticari işbirliklerini geliştirmek amacıyla Çukurova bölgesini ziyaret etti.
3 gün süren etkinliğin ilk gününde heyet, Adanalı iş adamları ile bir araya gelerek, karşılıklı görüşmeler gerçekleştirme fırsatı buldu. Daha sonra, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan himayelerinde, Mersin Valiliği koordinasyonu ve ÇKA ev sahipliğinde, gelen heyet onuruna Mersin Divan Otel’inde bir Gala Yemeği organizasyonu düzenlendi. Yemek esnasında Çukurova ekonomisini, iş ve yatırım ortamını, tarım ürünleri potansiyelini ve turistik değerlerini tanıtan video gösterimi katılımcıların dikkatine sunuldu.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan gala yemeğinde yaptığı konuşmasında; üretenle tüketenin buluştuğu, Orta Doğu’nun ve Doğu Akdeniz’in en büyük yaş sebze meyve üretim merkezlerinden olan Mersin’in ihracatçıları ile bu ürünlere ihtiyacı olan ülkelerin ithalatçılarını bir araya getiren bu önemli toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Toplantının sadece Mersin ve Türkiye için değil, paydaş ülkeler için de bereketli neticeler doğuracağına inandığını belirten Bakan Elvan; Mersin’deki yaş sebze meyve üretiminin kentimiz ve ülkemiz için olduğu kadar, hitap ettiği coğrafya için de önemli bir katma değer taşıdığını ifade etti.
Programın ikinci gününde; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin katkılarıyla düzenlenen ikili işbirliği toplantısı (B2B) çerçevesinde, Çukurova Bölgesi’ndeki iş insanları, MENA Ülkelerinden gelen heyet ile bir araya gelerek, iş bağlantıları kurma ve geliştirme şansı yakaladı.
3 saati aşkın süren ikili görüşmelerde bölgemizden 40’a yakın firma, heyetteki 30 yabancı iş adamı ile yaklaşık 160 adet ikili görüşme gerçekleştirme imkânı buldu. İkili görüşmelerin sonrasında ise MENA ülkelerinden gelen heyete yönelik olarak saha gezisi programı düzenlendi.
Saha gezisi kapsamında önce Mersin Serbest Bölge’ye gidilerek, MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum’dan, serbest bölge hakkındaki bilgileri içeren bir teknik sunum dinlendi. Akabinde, Mersin’de faaliyet gösteren bazı firmaların soğuk hava depoları ve paketleme tesisleri gezilerek, sektörün kentteki gelişmiş yapısı genel olarak gelen heyete tanıtılmaya çalışıldı. Günün sonunda ise yakın zamanda açılışı yapılan ve sağlık turizmi açısından bölgeye büyük katkılar sağlaması beklenen, Türkiye’nin ilk şehir hastanesi 1300 yataklı Mersin Şehir Hastanesi katılımcılar tarafından ziyaret edildi. Ziyaret esnasında Başhekim Op. Dr. Recep Aydın’dan hastane ile ilgili bilgi alan katılımcılar, böylesine büyük ve modern bir sağlık tesisinin Mersin’de bulunmasından duydukları memnuniyeti ve hayranlığı ifade ettiler.
Programın üçüncü gününde ise bölgenin tarihi ve turistik değerleri gelen heyete tanıtılmaya çalışıldı. Tarsus’ta Eshaf-ı Kehf Mağarası, Ulu Cami, Makam-ı Şerif Camii, Kırkkaşık Bedesteni ve Tarsus şelalesi ile Adana’da Yağ Camii, Ulu Cami, Taşköprü, Sabancı Merkez Camii ve Optimum AVM gibi yerler gezilerek; bölgemizin hem tarihi, turistik yönden hem de ticari yönden tanıtımı gerçekleştirildi.
“MENA Ülkeleri Ticari İşbirliği Programı” hakkında açıklamalarda bulunan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, organizasyonun MENA Ülkeleri ile ticari ilişkileri güçlendirmek, bundan sonraki süreçte bu ülkelerle gerçekleştirilebilecek her türlü etkinlik ve faaliyet için bir altyapı oluşturmak, bölge ekonomisine ve ihracatına doğrudan katkı sağlamak gibi hedefler doğrultusunda düzenlendiğini açıkladı.
Farklı paydaşların işbirlikleri ile gerçekleştirilen bu gibi çalışmaların; bölgedeki üretici ve ihracatçı firmaların dış pazarlardaki paylarını artırmalarına ve pazar çeşitlendirme imkânı bulmaları vesile olduğunu belirten Dr. Lutfi Altunsu, bölge ekonomisine ve ihracatına doğrudan katkı sağlayacak bu etkinliğe desteklerinden dolayı ilgili kurum ve kuruluşlara ve katılımlarından ötürü iş adamlarına teşekkürlerini iletti.