Ortak Sağlık Güvenliği Birimi şirketi sahibi Makine Mühendisi Ekrem Öztürk, Türkiye’de çıkarılan iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını benimsediğini ancak bazı eklemeler yapılması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği yasası artık emeklemeye başladı.” dedi.
HALİL İBRAHİM UĞUR/ADANA (GÜNEY HABER)-Ortak Sağlık Güvenliği Birimi şirketi sahibi Makine Mühendisi Ekrem Öztürk, Türkiye’de çıkarılan iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını benimsediğini ancak bazı eklemeler yapılması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği yasası artık emeklemeye başladı.” dedi.
Adana’da Ortak Sağlık Güvenliği Birimi şirketi sahibi Makine Mühendisi Ekrem Öztürk, OSGB’lere düşen görevin önemine ve mevzuatın önemine dikkat çekti. OSGB’lerin kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile 13 Ocak 2011 tarihli 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, isteyen işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmak üzere kurulan, gerekli donanım ile personele sahip olan ve ayrıca Bakanlıkça yetkilendirilen birimler olduğunu açıklayan Ekrem Öztürk, şuanda bu hizmetin yaklaşık yüzde 90’ını yatırımcı firmaların verdiğini söyledi.
“YATIRIMCI FİRMALAR BÜYÜK KAR BEKLİYOR”
Yatırımcı firma konusuna açıklık getiren Öztürk, işi bilmeyen bazı işadamlarının bu sektörden büyük kar elde etmek üzere şirket kurduğunu ifade etti. Ekrem Öztürk, “Piyasada genel olarak baktığımızda OSGB’ler yatırımcı mantığı ile yönetiliyor. Yani şirketin başında bu işi bilmeyen bir işadamı, bu sektörden para kazanmak için bir OSGB kuruyor ve bu OSBG’de de bakanlığın mevzuatlarla belirtmiş olduğu şartları yerine getiren, bir işyeri hekimi bulunduruyor, bir iş güvenliği uzmanını sorumlu müdür yapıyor ve alınması gereken birkaç tane malzemeyi de belirli bir rakam harcayarak satın alıyor. Sonrada ucuza bulduğu tecrübesiz uzmanları işe alarak ucuz bir fiyata çalıştırıyor. Bu durum ise bizim en büyük sıkıntımız. Yani burada tamamen para kazanma amacı bulunuyor. Hepimizin amacı para kazanmak ama bir iş yapıyorsak bunu hakkı ile yapmamız gerekiyor. İşte bizim vizyon ve misyonumuz bu olacak. Biz bir işi yaparken, o işin hakkı ve bedeli ne ise onu isteyeceğiz ama karşılığında da gereken ne ise onu yapacağız. Yani amacımız sadece para kazanmak olmayacak. İşte bizim farkımız bu olacak. Biz işin mutfağından geliyoruz ve işin başındaki patron işi biliyorsa o iş daha güzel yürür.” dedi.
“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI EMEKLEMEYE BAŞLIYOR”
Yasalar gereği Adana ve Adana’ya sınırı bulunan şehirlerdeki firmalara hizmet vrediklerini belirten Öztürk, “Türkiye’de ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzutı’ henüz çok yeni diyebiliriz. Aslında yavaş yavaş emeklemeye başladı da diyebiliriz. Sektörün gelişmesi ve mevzuatın yürüyemeye başlayabilmesi için en az 10 yıla ihtiyaçımız var. Şirket olarak biz gittiğimiz firmalarda öncelikli olarak iş sağlığı ve güvenliği kültürünü oluşturmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINI ÇOK BEĞENİYORUM”
Türkiye’deki mevcut şartlara göre çok güzel bir mevzuata sahip olduğunu kaydeden Öztürk, çıkarılan mevzuatı beğenmeyenlere kesinlikle katılmadığını söyledi. Soma faciasını hatırlatan Öztürk, “Eğer çıkarılan mevzuatta belirtilen şeyleri yapmış olsaydık, o facia zaten olmazdı. Ancak Soma faciasından sonra medya ‘Mevzuat eksiliği var’ dedi, ama bu kesinlikle yanlış bir açıklamaydı.” ifadelerini kullandı.
“MEVZUAT VAR, DENETİM YOK”
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Öztürk, “Bizim problemimiz mevzuatta değil, mevzuatın uygulanmaması ve uygulatılmamasında… Ayrıca uygulanmadığı gibi, uygulanıp uygulanmadığının da denetlenmiyor olması, sorunların daha da büyümesine yol açıyor. İşveren çıkarılan mevzuatı uygulamıyor ve suç işliyor ancak öte yandan işverenlerin mevzuatı uygulayıp uygulamadığını da hiç kimse denetlemiyor ve bu da ayrı bir suç olarak karşımıza çıkıyor. Çıkarılan mevzuatı ben şahsım adına beğeniyorum ama bazı eklemeler de yapılarak daha güzel bir hale getirilebilir.” dedi.