

Bu yıl sezona iyi bir başlangıç yapan portakal, mandalina ve limon üreticisinin yüzünü güldürüyor. Tarlada toptan ortalama 1 liradan satılan portakal ve mandalina dış ülkelere ihraç edilirken, küçük taneli meyveler ise iç piyasaya sürülüyor.
ADANA (GÜNEY HABER)-Bu yıl sezona iyi bir başlangıç yapan portakal, mandalina ve limon üreticisinin yüzünü güldürüyor. Tarlada toptan ortalama 1 liradan satılan portakal ve mandalina dış ülkelere ihraç edilirken, küçük taneli meyveler ise iç piyasaya sürülüyor.
Türkiye’nin narenciye ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Çukurova’da narenciye üreticisinin yüzü gülüyor. Geçen yıl soğuk hava nedeniyle dalında don vuran narenciye üreticinin elinde kalmıştı. Geçen yıl yaptığı masrafını çıkaramaya narenciye üreticileri büyük zarara uğramıştı.
Bu yıl hasadı yapılan narenciye ürünleri daha çok başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilirken, üreticisinin de yüzünü güldürüyor. Erkencil mandalina ve portakal ürünlerinden sonra mevsiminde yetişen mandalina ve portakal ürünleri de hasat edilmeye başladı.
Bu yıl mevsiminde yetişen portakal ve mandalinan hem lezzeti hem kalitesi hem de rekoltesi ile göz doldurduğunu belirten narenciye ürecisi Hasan Elmas, “Bu dönemlerde zaten narenciye üretiminde sorun olmuyor. Aralık ayından itibaren narenciye için riskli günler başlıyor. Aralık ayına kadar hasat edilen narenciye üreticiyi ayakta tutan bölümüdür. İşte aslında üretici Aralık ayında hasat edilecek narenciye ürünü ile para kazanmaya başlayacak” dedi.
SON YILLARDA ARALIK VE OCAK AYINDA DON VURUYOR
Son yıllarda Çukurova bölgesinde Aralık ve Ocak aylarında meydana gelen don olayı nedeniyle narenciye üreticilerinin büyük zarar ettiğini kaydeden Elmas, “Üreticiler olarak, narenciye ürünlerimizi don vurmaması için elimizden gelen tüm tedbirleri alıyoruz. Ancak yine de son yıllarda bahçemizdeki ürünlerimizi kurtaramıyoruz. Hasadı gelen ürünlerimizi toplayıp soğuk hava depolarında muhafaza etmemiz gerekiyor. Ama bu da ekstra bir masraf oluyor. Ve satış fiyatlarına bu girdiyi eklemiyoruz.” diye konuştu.
DON OLAYINA KARŞI DESTEK İSTİYORUZ
Don olayının doğal afet olduğunu ve bu nedenle dalında çürüyen narenciye ürünleri için ortaya çıkan zararın yüzde 100 oranında karşılanması gerektiğini söyleyen Elmas, “Bunun için ürünümüzü sigortalatmamız gerekiyor. Sigorta bedeli çok yüksek ve hem de oluşabilecek hasarın yüzde 100’ünü karşılamıyor. Bu konuda yetkililerden düzenleme yapmasını istiyoruz” dedi.