

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, gündeme dair önemli konularla ilgili görüş ve düşüncelerini paylaştı:
“Partili Cumhurbaşkanı demokrasi geleneğimize uymaz”
Adana’da yerel bir televizyon kanalına konuk olan Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, gündeme dair önemli konularda görüş ve düşüncelerini paylaştı. Av. Küçük, mecliste görüşmeleri süren yeni anayasa değişikliğine ilişkin, “Anayasa değişikliğinin, toplumun tüm kesimlerinin hazırlık, tartışma ve değerlendirme sürecine dahil edileceği demokratik, özgürlükçü, evrensel insan haklarına dayalı, ülkemizdeki bütün farklılıkları ve zenginlikleri gözeten bir anlayış ile yapılması gerekir.
ADANA (GÜNEY HABER)Adana’da yerel bir televizyon kanalına konuk olan Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, gündeme dair önemli konularda görüş ve düşüncelerini paylaştı. Av. Küçük, mecliste görüşmeleri süren yeni anayasa değişikliğine ilişkin, “Anayasa değişikliğinin, toplumun tüm kesimlerinin hazırlık, tartışma ve değerlendirme sürecine dahil edileceği demokratik, özgürlükçü, evrensel insan haklarına dayalı, ülkemizdeki bütün farklılıkları ve zenginlikleri gözeten bir anlayış ile yapılması gerekir. Mevcut değişiklik önerisinin içeriği ülkemizde yaşanan sorunların çözümüne katkı sunmayacak aksine yeni sorun alanları ve tehlikeler yaratacak niteliktedir. Ülkemizin 143 yıllık parlamenter sistem geleneğine ve demokrasi genetiğine uymayan, aynı zamanda halk iradesinin ön önemli yansıması TBMM’yi üçüncü dereceye iten dünyada örneği olmayan bu sistem “Türk tipi başkanlık modeli” olarak nitelenebilecektir. Ülkenin tüm yönetiminin tek bir kişiye bağlanması, kuvvetler ayrılığı ilkesinin, kuvvetler birliğine dönüşmesine yol açan, yargı bağımsızlığını tek bir kişinin iradesine bırakan ve dayatma anlayışı ile resmileştirilmeye çalışılan bu düzenleme meşru değildir ve kabul edilemez. Siyaset ve partiler üstü bir anlayış ile tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanının yakasında bir parti rozetinin olması ve tüm yetkileri tek elde toplaması gelişmiş ve katılımcı demokrasi anlayışı ile bağdaşmaz.
Kabul edelim veya etmeyelim, Türkiye’nin, en önemli sorunu güvenlik ve terör sorunu iken, ayrılıkçı, bölücü ve köktendinci terörün her türlüsü ülkemizde yaşanmakta iken, mülteciler meselemiz bütün çözümsüzlüğüyle ortada dururken, Avrupa Birliği’ne üyelik süreci, komşularımızla ilişkilerimiz ve yaşadığımız coğrafyadaki kangren olmuş sorunlar kucağımızdayken; bütün enerjimizi akşamdan sabaha değişen sistem tartışmalarıyla harcama lüksümüz bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanlığı siyaset ve partiler üstü, aynı zamanda toplumun tamamını temsil eden sembolik bir makamdır. Ana kurucu unsurunun yasama meclis olması gelişmiş hukuk devleti ve katılımcı demokrasi anlayışı açısından daha doğrudur. Ülkemiz yasama, yürütme ve yargının kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sistem ile birbirini denetlediği, kontrol mekanizması oluşturduğu bir sistemin bugüne kadar hiçbir zararını görmemiştir” dedi.
BELEDİYELERE GÖREV DÜŞÜYOR
Bir soru üzerine, Adana’da kentsel dönüşümün çok başarılı olmadığını gözlemlediğini belirten Av. Küçük, “Rantın daha üst seviyeye getirilmeye çalışıldığını hep birlikte görüyoruz. Yurttaşa ulaşma noktasında, alacağı hizmet noktasında belediyelere görevler düşüyor. Biz de Kentsel dönüşüm ile ilgili yurttaşların bir problemi olduğunda komisyonumuz aracılığıyla yardıma hazırız” diye konuştu.
Av. Küçük konu hakkında bir atölye ve konferans düzenleyeceklerine vurgu yaptı. Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, adli yardım, CMK ve mülteciler ile toplumsal olaylarda mağdur olan yurttaşlara yönelik de hizmetlerin devam ettiğini ifade etti. Aynı zamanda komisyonların insan hakları, cinsel ayrımcılık, kadına yönelik şiddet ile ilgili de eğitim çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekti. Av. Küçük, “Adli yardım komisyonunun 2016 yılı 120 erkek 486 kadın toplam 606 kişiye hukuksal hizmet verdi. Bu döneme ait toplam 3’ü kadın olmak üzere 36 Suriyeli mülteci de baroya başvurdu” diye konuştu.