Ödüllerini, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de katılımıyla düzenlenen törende aldılar:
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinden 5’i Adanalı…
Adana’dan beş firma birden, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına girerek inanılması zor bir başarıya imza atarken, kentin moral ve motivasyonunun artması bakımından örnek bir gurur ve mutluluk yaşanmasını sağladı.
ADANA (GÜNEY HABER)- Adana’dan beş firma birden, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına girerek inanılması zor bir başarıya imza atarken, kentin moral ve motivasyonunun artması bakımından örnek bir gurur ve mutluluk yaşanmasını sağladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğiyle düzenlenen, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlendiği ‘Türkiye 100 Yarışması’ ödül töreni Ankara’daki TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, aralarında TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 firmasına ilişkin listeyi oluştururken başvuru yapan şirketlerin 2012-2015 dönemindeki ciro artış hızlarını dikkate aldıklarını belirtirken, “Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin bu dönemdeki ortalama büyümesi yüzde 438. Bu müthiş bir rakam. Türkiye’deki milli gelir artışının 12 kat üzerinde bir performans gösterdiler” diye konuştu.
Listedeki şirketlerin tamamının yenilikçi firmalar olduklarını ve herkesin bildiği işleri çok farklı bir anlayışla yaptıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “3 büyük şehir dışında 22 şehirden şirketlerin yer aldığı listede Anadolu’nun yükselişi açık bir şekilde görülmektedir. Bu sonuçlar gelecek yıl yapacağımız Türkiye 100 sıralamasına Anadolu’dan çok daha fazla şirket gireceğini göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Yarışmayla girişimci rol modelleri sayısının artırılmasını amaçladıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, listede yer alan 100 şirketin 73’ünün 2017’de yeni yatırım yapmayı planladıklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Her şirket yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Listedeki şirketler bunu zaten yapıyorlar. Listedeki 100 şirketten 40’ı, çalışanlarının kendi işlerini kurmalarına destek vermiş. Bu şekilde kurulan ve halen faaliyette olan 192 şirket var. Yani bu şirketler hali hazırda girişimci yetiştiren birer okul.”
Girişimcilerin, başarının yanı sıra başarısızlık hikayelerini de öğrenmeleri gerektiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, “Başarı aslında önceki başarısızlıkların ödülüdür. Gelmiş geçmiş en iyi basketbolcular arasında gösterilen Michael Jordan ne diyor: ‘Kariyerimde 9 bin atış kaçırdım. Neredeyse 300 maçı kaybettim. 26 sefer maç sayısı alamadım ve takımım maçı benim yüzümden verdi. Başarısızlıklarım olmasaydı, başardıklarımı hayal bile edemezdim’. ‘Başarısız olacağım’ diye vazgeçen zengin olamaz” diye konuştu.
Listeye giren firma yöneticilerine şirketlerinin büyümesini doğru yönetmeleri tavsiyesinde bulunan Hisarcıklıoğlu, insanların en büyük hatalarını kendilerine en çok güvendikleri zamanlarda yaptıklarına işaret etti.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de, üretim yapmanın zor ve zahmetli bir süreç olduğunu belirtirken, listede yer almayı başaran firmaları kutladı. Reel sektörün yoluna devam edebilmesi için bankacılık sektörünün reel sektöre kesintisiz ve makul fiyatlarla kaynak sağlamasının son derece önemli olduğunu belirten Canikli, firmaların geçici olarak yaşadıkları problemler nedeniyle piyasadan çekilmelerine göz yummayacaklarına vurgularken şöyle konuştu:
“O nedenle bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bu kadar 250 milyar liralık büyük hacimli finansal kredi alanı oluşturduk. Söz konusu krediye erişimin kolay olması için uygulamayı KGF kefaletiyle yapıyoruz. Finansman olabildiği kadar ucuz olacak. Herkese ulaşabilecek. Hatta bankalara şunu söyledik: ‘En ufak bir hayat emaresi olan bir firma varsa kesinlikle ona bu desteği vereceksiniz ve ayağa kalkacak.’ Uygulama henüz başlamadı şu anda talep topluyoruz. En geç önümüzdeki hafta hayata geçirmiş olacağız. Uygulama başladıktan sonra bankalar bu taleplerin hepsini yerine getirecek. Burada inisiyatif bankada değil, bizde. Banka açısından herhangi bir risk oluşturmuyor çünkü kefaleti veren Hazine. Burada, bankanın ‘hayır’ diyebileceği bütün alanları kapatıyoruz. Kesinlikle hiçbir firmamızın söylediğimiz sıkıntılar nedeniyle piyasadan çekilmesine müsaade etmeyeceğiz.”
Konuşmaların ardından listeye giren firmalara ödülleri verildi. Listede Adana beş firmayla Türkiye’deki iller arasında dördüncü sırada yer aldı. Adana’dan Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şah Aba’nın sahibi olduğu Alpa İnşaat Malzemeleri Taahhüt Ltd. Şti. ile Expel İlaç Sanayi Makina Ltd. Şti., Sami Trafo Makina İnşaat Ltd. Şti., Ersoplast Plastik Ltd. Şti. İlhan Plastik Ltd. Şti. ödüllerini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ve ATO Başkanı Atila Menevşe’den aldılar.
ATO Yönetim Kurulu Üyesi Atila Menevşe konuyla ilgili açıklamasında, Adana’nın beş firmayla birden Türkiye’nin en hızlı büyüyen firmaları listesinde listede yer almasının gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Menevşe, “Kendi alanlarında yenilikçi ve öncü olan bu firmalarımızın gösterdiği başarı, Adana’nın gelecekteki vizyonunu ortaya koyması bakımından son derecede önemlidir. Dereceye giren firmalarımızı kutluyor, kentimize moral ve motivasyon anlamında Adana’ya böylesine bir mutluluğu yaşattıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.