TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sertifikalı tohum, fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanım desteği ve ilave sözleşmeli üretim desteği başvurularının 2 Eylül’de sona ereceğini bildirerek, “Destekten yararlanmak isteyen çiftçilerimiz, 2 Eylül Cuma günü mesai saati bitimine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık il veya ilçe müdürlüklerine şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla başvurmaları gerekiyor. Belge teslimini zamanında yapamayan üreticilerimiz destekten faydalanmazlar” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER) – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sertifikalı tohum, fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanım desteği ve ilave sözleşmeli üretim desteği başvurularının 2 Eylül’de sona ereceğini bildirerek, “Destekten yararlanmak isteyen çiftçilerimiz, 2 Eylül Cuma günü mesai saati bitimine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık il veya ilçe müdürlüklerine şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla başvurmaları gerekiyor. Belge teslimini zamanında yapamayan üreticilerimiz destekten faydalanmazlar” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2016 tarihinde başlayan başvurular için son tarihin 2 Eylül olduğunu, üreticilerin bu bilinçle hareket edip, yoğunluk ihtimalini de düşünerek son günü beklemeden başvurmalarında yarar olduğunu belirtti.
Yurtiçi sertifikalı tohumluk kullanan üreticilerimize dekarbaşına 4 lira ile 80 liraarasında tohum kullanım desteği verileceğini, orijinal ve üstü tohumluk kullananlar için bu desteğin yüzde 50 fazlasıyla ödeneceğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yurtiçi sertifikalı tohum kullanım desteği, dekar başına, susam, kanola ve aspirde 4, tritikale, yulaf ve çavdarda 6, çeltikte 8, buğday ve arpada 8,5, korunga, fiğ, yem bezelyesinde 10, yer fıstığı ve yoncada 15, soya, nohut, kuru fasulye ve mercimekte 20, patateste 80 lira olacak. Orijinal ve üstü tohumluk kullanımında ilave destek yüzde 50 fazla olacak.
İlave sözleşmeli üretim desteği, kilogram başına soyada 3, kanolada 4, yağlık ayçiçeğinde 6 kuruş, aspirde 9 kuruş olacak.
Dekar başına tesis fidan desteği standart ve sertifikalı olarak bodur meyvede 150-400, yarı bodurda 150-350, bağ, zeytin ve diğer meyve fidanları ile Antep fıstığı anacı ile bahçe tesisinde 100-280, sertifikalı çilek fidesinde 350 lira ödenecek.
Aşılama ile çeşit değiştirme sertifikalı fidan desteği 250 lira, virüsten ari fidanlara ilave olarak standartta 50, sertifikalıda 100 lira olacak.
Patates siğili görülen alanlarda ve güvenlik kuşağında fidan kullanımı ile sanayiye yönelik çeşitlerde ilave fidan desteği yüzde 50 fazlasıyla ödenecek. Desteklenecek kapama bağ/bahçelerin 2016 yılında tesis edilmiş olması, Bakanlıkça belirlenen normlara uygun olması ve kapama bağ/bahçenin tek türde ve bir parselin asgari 5 dekar olması gerekmektedir.”