10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından bir dizi etkinlikle kutlandı. Etkinliklerde konuşan ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, “Doğru ve tarafsız haberin peşinde tüm engelleme ve zorluklara karşın yılmadan mücadele eden emekçiler, alın terinin karşılığını alamıyor. Böyle bir ortamda biz neyin kutlamasını yapacağız. Anadolu basını her geçen gün kan kaybediyor. Gazeteler kapatılıyor ve televizyonlar susturuluyor. Radyolar frekans paralarını ödeyemiyor.” dedi.
(HABER MERKEZİ)-10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından bir dizi etkinlikle kutlandı. Gün nedeniyle ilk olarak ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Yardımcıları Hüseyin Arat, Dilek Akın, Genel Sekreter Yasemin Atasoy, Mali Sekreter Süreyya Uri, Yönetim Kurulu üyeleri Çetin Ulucan, Mustafa Akköse, Recep Şenyurt, Kadir Adıyaman, Bülent Serin Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Basın Anıtı’na geçildi.
Törenlere; Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Baro Başkan Yardımcısı Av.Miyesser Önenli, CHP İl Başkanı Dr.Anıl Tanburoğlu, TSYD Adana Şube Başkanı A.Engin Kanber, TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, AK Parti Eskişehir Belediye Başkan Aday Adayı ile gazeteciler katıldı.
Basın Anıtı’na çelenk koyup saygı duruşunda bulunduktan sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ÇGC Başkanı Cafer Esendemir yaptı. Esendemir konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“4 Ocak 1961’de kabul edilen ve 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1962’den bu yana kutlanan Çalışan Gazeteciler Günü tamamen işlevini kaybetti.
Büyük sorumluluk isteyen mesleklerini en doğru ve objektif şekilde, her koşul altında fedakârca yerine getiren gazeteciler artık maaş alamaz hale geldi. Alanlar da yarım maaşa talim ediyor. Hem özgür basından söz edeceksiniz hem de emekçileri maaş alamadığı bir ortama sürükleyeceksiniz.
Doğru ve tarafsız haberin peşinde tüm engelleme ve zorluklara karşın yılmadan mücadele eden emekçiler, alın terinin karşılığını alamıyor. Böyle bir ortamda biz neyin kutlamasını yapacağız.
Anadolu basını her geçen gün kan kaybediyor. Gazeteler kapatılıyor ve televizyonlar susturuluyor. Radyolar frekans paralarını ödeyemiyor.
Türkiye’de yazılı, görsel ve işitsel medyanın yanı sıra, günümüzde yaygınlaşan internet medyası da, toplumumuza haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyon üstlenmektedir. Üstlenmektedir ama onlar da ekonomik kriz yaşamaktadırlar.
Toplumun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, halkın talep ve beklentilerinin kamuoyuna iletilmesi, Adana’nın tanıtılması gibi pek çok konuda önemli bir kamu görevi üstlenen gazeteciler, halkın gözü, kulağı ve dili olmaktan çıkmış tamamen yaşam mücadelesi verir hale gelmiştir.
Türkiye’deki iletişim fakültelerinden mezun olan gençler, gördükleri bu olumsuz manzara karşısında kara kara düşünmektedirler. Mevcut gazeteciler, böyle olumsuz şartlarda var olma mücadelesi gösterirken, biz yeni üniversite mezunlarına nasıl istihdam yaratabiliriz. İş üniversite açmakla bitmiyor, işsizler ordusuna yenileri ekleniyor. İletişim mezunları geleceğini göremiyor. Böyle bir ortamda 10 Ocak’ı nasıl kutlayacağız.
Türkiye’de toplumun aydınlatılması sürecinde; farklı görüş ve düşünceleri objektif ve tarafsız yayın anlayışıyla yayınlarken, önemli ve hassas bir görev ifa eden gazetecilerin artık ekonomik özgürlüğüne kavuşmuş bir ortamda çalışmalarını istiyoruz.
10 Ocak eskiden olduğu gibi amacına uygun kutlanmalı ve basın özgürlüğü tam anlamıyla uygulanmalıdır. Bunların olmadığı yerde 10 Ocak’tan söz etmek anlamsızdır.”
KARALAR, “BASIN ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTIYOR”
Ülkemizdeki hukuk, demokrasi, özgürlük mücadelesi her geçen gün daha çetinleşiyor. Birçok konuda olduğu gibi özgür ve bağımsız çalışan basın üzerindeki baskılar da artıyor. Objektif çalışan ve etik değerlere uyan gazetecilerin, basın kuruluşlarının işi zorlaşıyor. Ülkemizde demokrasinin kökleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün milletine hedef gösterdiği çağdaş yarınlara ulaşabilmemiz için, özgür ve sorunları olabildiğince azalmış, bağımsız çalışan basına ihtiyacımız var. Basın mensuplarının günümüzde çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini, yoğun baskılarla uğraştığını biliyoruz. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı’nın, yeniden bayram olarak kutlanacağı günler içi hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.
DR.TANBUROĞLU, “10 OCAK’LARIN BAYRAM OLARAK KUTLANMASINI DİLİYORUM”
CHP İl Başkanı Dr.Anıl Tanburoğlu konuşmasında; basın çalışanlarının her geçen gün giderek zorlaşan şartlarda görevlerini yapmaya çalıştıklarını, basın üzerindeki baskıların arttığını belirterek, “Görevini layıkıyla yerine getiren, objektif ve tarafsız yayın yapan gerçek basın emekçilerinin önümüzdeki günlerde gerek çalışma şartlarının düzeltilmesi gerekse de geçmişte kazandıkları hakları geri alma noktasında daha ileriye gitmesini diliyorum. 10 Ocak’ların yeniden BASIN BAYRAMI olarak kutlanmasını diliyorum. Bu vesileyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü kutluyorum” diye konuştu.
- ÖNENLİ: “ÖZGÜR BASINSIZ DEMOKRASİ DÜŞÜNÜLEMEZ”
Törene katılan ve basın emekçilerinin gününü kutlayan Av. Miyesser Ersalan Önenli, gazetecilik mesleğinin zor ve meşakkatli bir meslek olduğunu belirterek, basın özgürlüğünün, temel hak ve özgürlüklerin olduğu, aydınlık bir ülke özlemini dile getirdi.
Av. Önenli, “Bu zor görev sadece emek harcamak, çaba sarf etmek ile açıklanamaz. Aynı zamanda büyük fedakarlık gerektiren, sorumluluğu yüksek olan, şartları bir hayli ağır olan ve önemli bir görev barındıran bir meslektir. Özgür basınsız bir demokrasi düşünülemez.
Demokrasinin yeşermesinde, toplumun bilgilendirilmesinde önemli rol üstlenen basın mensuplarımıza emekleri için çok teşekkür ediyoruz.” dedi.