Adana’dan 2 dağcının eşlik ettiği 26 sporcu, 26 Şubat 1992’de Ermeniler tarafından Hocalı’da gerçekleştirilen soykırımı anmak amacıyla, Nahçivanın en yüksek dağı olan 2 bin 426 metre yüksekliğindeki Haça Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdiler.
ADANA (GÜNEY HABER)- Türkiye’nin farklı şehirlerinden bir araya gelerek en yüksek dağı olan 2 bin 426 metre rakımlı Haça Dağı’na tırmanan dağcılar, resmi kayıtlara göre 83 çocuk, 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sivilin öldürülmesi ve binlerce insanın kaybolmasıyla gerçekleştirilen Hocalı soykırımını anmak için, zirvede pankart açıp dualar okuyarak ağıtlar yaktılar.
Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelerek Iğdır’da toplanan dağcılar, Nahçivan Özerk Cumhuriyetine geçerek, bölgenin en yüksek dağı olan Haça Dağı’nın zirvesine ilk kış tırmanışını gerçekleştirdiler. Dağcılar zirvede Türkiye ve Azerbaycan bayrakları ile “Hocalı Şehitleri’ni saygıyla anıyoruz” yazılı pankartlar açıp şehitleri andılar.
UNUTURSAK UNUTULURUZ
Tırmanışa Adana’dan katılan ferdi sporcu Deniz Eroğlu ve Lorut Dağcılık Klübü yöneticilerinden İlyas Efe Cansu bu anlamlı etkinliğe Adana’yı temsilen katılmalarından dolayı gurur duyduklarını belirttiler.
Adana’lı dağcı Deniz Eroğlu yaptığı açıklamada ‘’iki devlet bir millet anlayışıyla Ermenilerin Türklere uyguladığı soykırımı lanetlemek, unutturmamak, 26 Şubatı anmak için 26 dağcıylaberaber zirve yaptıklarını’’ söyledi.
Eroğlu’’ şiddetin ve katliamların sadece bu bölgede yaşanmadığını belirterek, topraklarımıza ve tarihimize sahip çıkarak uygulanan soykırımları unutmamalı unutturmamalıyız yoksa unutuluruz’’ şeklinde konuştu.
HOCALI SOYKIRIMINI ANIYORUZ
Lorut Dağcılık Klübü yöneticisi dağcı İlyas Efe Cansu ise‘’1992 katliamında şehit düşen sivil kardeşlerimiz için pankartımızı açtık ve buradan tüm dünyaya yapılan soykırımı, zulmü hatırlattık. Haça dağına yapılan ilk kış faaliyeti olmasıda bu etkinliğimizin kıymetini arttırdı. Hocalı şehitlerini rahmetle anıyoruz, böylesine zulümlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bize burada destek veren Nahçivan Türk Konsolosluğu’na, Nahçivan yetkililerine ve Iğdırlı dostlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
Zorlu tırmanış sonrası ulaşılan zirvede açılan Türk ve Azeri bayrakları eşliğinde Karabağ ve Hocalı için okunan dualarla şehitler anıldı.
Yaklaşık 7 saatlik tırmanışla zirve yapan ekip, inişe geçilmesinin ardından 4 saat sonra Haça Dağı’nın eteğindeki Gal köyüne ulaşarak Türkiye’ye dönüş yaptılar.