Maliye Bakanı Naci Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında milletvekillerine bilgi verdi.Bakan Ağbal, “Asgari ücretlinin gelirini hiç bir şekilde bin 404 liranın altına düşmemesini sağlamak üzere yasal düzenleme önerimiz var” dedi.
(İHA) – Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Asgari ücretlinin gelirini hiç bir şekilde bin 404 liranın altına düşmemesini sağlamak üzere yasal düzenleme önerimiz var” dedi.
Bakan Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında milletvekillerine bilgi verdi.
130 maddeyi ihtiva eden maddelerin 9 başlık altında toplandığını söyleyerek, istihdam, yatırım, iletişim konularında düzenlemeleri içerdiğine dikkat çeken Ağbal, “Kayıtlı ekonomiye geçişi destekleyecek düzenlemeler tasarıda var. İletişimin vergilendirilmesi ve telekom sektörünün kamuya olan yükümlülüklerinin kapsamlı yeni düzenlemeleri yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ağbal, Gelir Vergisi tarifesi nedeniyle Eylül ayından itibaren bir kısım çalışanın gelirinin bin 404 liranın altına ineceğini belirterek, “Asgari ücretlinin gelirinin bin 404 liranın altına düştüğü için bu düşüşü engellemek ve asgari ücretlinin gelirini hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmemesini sağlamak üzere yasal düzenleme önerimiz var. Yatırım ortamına özellikle Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgelere ilişkin olarak düzenleme önerilerimiz var. Bunlardan başka en önemli konu şehir içinde kalan Küçük Sanayi Siteleri’ni şehir dışına taşınmasıdır. Kamu kurumlarına ait taşınmazların şehir dışına taşınacak sistemi kullanıma sağlamak amacıyla bir düzenleme yer alıyor. Kalkınmada öncelikli illerde kamuya ait yerleri, kooperatiflere, İl Özel İdarelerine, belediyelere bedelsiz olarak devredeceğiz. Diğer illerde ise Emlak Vergisi değerleri üzerinden peşin veya taksitle satılması öngörülmektedir. Burada esas amaç, şehir içinde genişleme potansiyeli olan, işletmecinin işini büyütmek istediği ama şehir içinde kaldığı için büyütemediği yerlerde küçük işletmecinin talebinin en uygun biçimde sağlamak ve onların önünü açmaktır” şeklinde konuştu.
İmalat sanayisi sektörü yatırımlarına 2018 yılında Kurumlar ve Katma Değer Vergileri üzerinden teşvik verileceğini anlatan Ağbal, “Düzenlemeye göre 2018’de imalat sanayisi sektöründe olmak koşuluyla teşvik belgesine sahip veya teşvik belgesi alacak yatırımcılar 2018 yılında yaptıkları yatırım harcamaları için mevcut Kurumlar Vergisi Kanunu’nda tanımlanan katkı oranlarını 15’er puan artırıyoruz” diye konuştu.