hava 28° Parçalı Bulutlu
DOLAR 32,2399 % % 0.06
EURO 34,9889 % % 0.41
GRAM ALTIN 2.431,26 % % 0,40
ÇEYREK A. 3.975,12 % % 0,40
BITCOIN 68.124,01 % 0.547
SON DAKİKA

Çiftçi tedirgin

Son Güncelleme :

05 Mart 2018 - 0:06

/ 534 views kez okundu.
Çiftçi tedirgin

Şubat ayının sonlarına doğru meyve ağaçları çiçek açmaya başlarken, meyve ağaçlarının erken çiçek açmasından dolayı üreticiler oldukça tedirgin. Mart ayında havaların aniden soğumaya başladığını belirten üreticiler, soğuk hava ve dolu yağışlarının meyvelerde verim ve kalite kaybına neden olabileceğini söyledi.

 

ADANA (GÜNEY HABER)-Şubat ayının sonlarına doğru meyve ağaçları çiçek açmaya başlarken, meyve ağaçlarının erken çiçek açmasından dolayı üreticiler oldukça tedirgin. Mart ayında havaların aniden soğumaya başladığını belirten üreticiler, soğuk hava ve dolu yağışlarının meyvelerde verim ve kalite kaybına neden olabileceğini söyledi.

Bu yıl kış mevsimi ılıman geçerken, Çukurova Bölgesi’ne bahar ayı erken geldi. Havaların aniden ısınmaya başlamasıyla birlikte meyve ağaçları çiçek açmaya başlarken, üreticiler meyve ağaçlarının erken çiçek açmasından dolayı oldukça tedirgin.

Mart ayında bazı dönemlerin aşırı soğuk geçtiğini belirten meyve üreticisi Hamit Solgun, “Çukurova bölgesinde meyve ağaçlarının bir bölümü çiçek açtı. Daha erken çiçek açan ağaçları geçtiğimiz hafta etkili olan dolu yağışı vurdu. Özellikle erik türü ağaçlar erken çiçek açıyor. Erken çiçek açan ağaçlar her zaman risklidir. Çünkü çiçeklere hem yağmur, hem dolu, hem de soğuk hava zarar veriyor.” dedi.

MART AYI ILIMAN GEÇSİN

Narenciye ağaçlarının da yavaş yavaş çiçek açmaya başladığını belirten Solgun, “Narenciye ağaçları da yine bu yıl erken çiçek açmaya hazırlanıyor. Eğer Nisan ayı gelmeden narenciye ağaçları çiçek açarsa, bu durum gelecek yıl ki narenciye üretimini olumsuz etkileyebilir. Şuanda özellikle meyve üreticileri tedirgin günler geçiyor. Ağaçların bir bölümünün çiçek açması nedeniyle üreticiler Mart ayının aşırı soğuk havanın etkili olmasını istemiyor” diye konuştu.

DOLU YAĞIŞI MEYVELERİN LEKELENMESİNE NEDEN OLUYOR

Meyve ağaçlarında en büyük tehlikenin erken çiçeklenme olduğunun altını çizen Solgun, “Erken çiçek açan ağaçlar erken meyve tutmaya başlar. İlkbahar mevsiminde etkili olan yağışlar, özellik dolu yağışları meyvelerde lekelenmeye ve kurtlanmaya neden oluyor. Lekelenen meyvelerin şekli bozuluyor ve kimse şekli bozuk, lekeli ürünleri almak istemiyor.” dedi.