hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA

Medyadaki engelli ayrımcılığı sorgulanıyor…

Son Güncelleme :

17 Şubat 2017 - 0:13

/ 270 views kez okundu.
Medyadaki engelli ayrımcılığı sorgulanıyor…

AB Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği (AKDAM) ile Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD) ortaklığında yürütülen “Ayrımcılık: Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek “ projesi kapsamında, medyada engellilere yönelik ayrımcı dille mücadele için ‘Medya Dili Kılavuzu’ hazırlık çalışmaları Adana’daki arama toplantısıyla sürdü.

ADANA(GÜNEY HABER)- Avrupa Birliği (AB) Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği (AKDAM) ile Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD) ortaklığında yürütülen “Ayrımcılık: Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek “ projesi kapsamında, medyada engellilere yönelik ayrımcı dille mücadele için ‘Medya Dili Kılavuzu’ hazırlık çalışmaları Adana’daki arama toplantısıyla sürdü.

Şirin Park Otel’de dün yapılan medyadaki engelli ayrımcılığının sorgulandığı arama toplantısında karma engelli örgütler,  kadın örgütleri ve medya mensupları bir araya geldi.

Toplantıda katılımcılara Engelli Kadın Derneği hakkında bilgiler verildikten sonra, “Olaydan Manşete” çalışması ile “Engellilere Yönelik Algılar” konulu atölye çalışması yapıldı. BM Engelli Hakları ve CEDAW Sözleşmesi ışığında örnek haberlerin de değerlendirildiği arama toplantısında ‘Hak temelli bakış açısıyla haber yazımı nasıl olmalı’ konulu atölye çalışması da gerçekleştirildi.

Yapılan çalışmanın sonunda engelli hakları konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla  “Medya Dili Kılavuzu” hazırlanacak. Bu kılavuz aracılığıyla engelli kadınlarla ilgili yapılan haberlerdeki ayrımcı dilin değiştirilmesine ve engelli bireylerle ilgili basmakalıp düşüncelerin eşit haklar anlayışı temelinde dönüştürülmesine katkı sunulması hedefleniyor.

Proje kapsamında Nisan-Aralık 2016 döneminde, Eskişehir, Ordu, Antalya ve Bolu’da 2 fazdan oluşan ‘Farkındalık Atölyeleri’ düzenlendi. İlk aşamada; engelli kadınlar, engellilik, ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet başta olmak üzere maruz kaldıkları çoklu ayrımcılık konularına dair bilgiler edinerek deneyim paylaşımında bulundular. İkinci aşamada ise örgütlenme-savunuculuk çalışmalarıyla birlikte engelli kadınların yerel ve uluslar arası düzeyde çözümün bir parçası olmaları amaçlandı. Projenin bir diğer çıktısı ise Evrensel Periyodik İnceleme ve Engelli Hakları Komitesi’ne yönelik önerilerin hazırlanması ve tavsiyelerde bulunulması olacak.