hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA

‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ Projesi Uluslararası Boyuta Taşındı  

Son Güncelleme :

21 Ekim 2014 - 17:17

/ 704 views kez okundu.
‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ Projesi Uluslararası Boyuta Taşındı   

MİSİS (2)

Yüreğir Belediyesi’nin başlattığı ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ projesi İstanbul İtalya Kültür Merkezi’nde katılımcılara anlatıldı. Düzenlenen konferansa Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz,  Pisa Üniversitesi’nden Giovanni Salmeri, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi’nden Prof.Anna Lucia D’Ağata, Müh.Gaetano Randazzo konuşmacı olarak katıldılar.

 

ADANA (GÜNEY HABER)- Yüreğir Belediyesi’nin başlattığı ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ projesi İstanbul İtalya Kültür Merkezi’nde katılımcılara anlatıldı. Düzenlenen konferansa Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz,  Pisa Üniversitesi’nden Giovanni Salmeri, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi’nden Prof.Anna Lucia D’Ağata, Müh.Gaetano Randazzo konuşmacı olarak katıldılar. ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ Projesi’nin artık Uluslararası bir proje olduğunu belirten Başkan Çelikcan ‘Çalışmalarımız sonucunda tarihi zenginliklerin gün yüzüne çıkacak olması bizleri mutlu etmektedir.’ şeklinde konuştu.

Pisa Üniversitesi’nden Giovanni Salmeri ve Prof.Dr.Anna Lucia D’Agata    2000 yılından 2011 yılına kadar Kilikya bölgesinde yüzey araştırmaları yaptığını belirterek ‘ Araştırmalar sonucunda Misis, Çukurova Kültür Havzası’nın en önemli kenti olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüreğir Belediyesi’nin ilgisiyle proje başka bir boyut kazanmıştır ve bölgenin kaderinin seyri değişmiştir. Yüreğir Belediye Başkanımız Mahmut Çelikcan’ın katkıları çok büyüktür. Kendilerine huzurunuzda teşekkür ediyorum.’ şeklinde konuştu.

Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz bölgenin çok önemli bir bölge olduğunu belirterek ‘Bir belediyemizin böyle bir projeye sahip çıkması bizleri mutlu etmiştir. Bu projenin diğer belediyelerimiz için güzel bir örnek olacağını düşünüyorum. Bakanlık olarak kazılarla birlikte restorasyona da büyük önem veriyoruz.’ diyerek Başkan Çelikcan’ı başarılı projeden dolayı kutladı ve bakanlık olarak bu projeye destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Prof.Dr.Anna Lucia D’Agata  (Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi) Höyük kazılarıyla ilgili teknik bilgiler sundu. Höyük kazılarında çok değişik dönemleri içeren kültürlerle karşılaştığını belirterek ‘ Şu ana kadar yapılan kazılar ışığında Misis Anadolu ve Arap Yarımadası arasında önemli bir sınır kenti olduğu anlaşılmıştır. ‘ dedi.

Müh. Gaetano Randazzo Kervansarayla ilgili sunum yaptı. Kervansarayın yeniden oluşturulması ile ilgili önemli detaylar verdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof.Dr.Yegan Kahya Kervansaray restorasyonuyla ilgili Başkan Çelikcan’la düşüncelerini paylaştı. ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ projesinin bir Türkiye projesi olduğunu bu projeye katkı koymaktan mutluluk duyacağını belirten Prof.Dr. Yegan Kahya ‘Hazırladığınız proje Türkiye’de belediyelere en güzel örnek olacak ve Türkiye için önemli alternatifler ortaya koyacaktır. ‘şeklinde konuştu.

Düzenlenen Konferansa Dr.Maria Lusa Scolari İtalya Kültür Merkezi Müdürü, Prof. Alessandro Naso Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü, Prof.Athanasios Rızakis Atina Uluslararası Araştırma Enstitüsü Müdürü, Prof.Dr. Hamdi Sayar, Prof. Dr. Yaşar kahya İTÜ, Barbara Scarante İtalya Büyükelçişi Eşi, Zeynep Sevim Kızıltan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü ve Koç Üniversitesi Öğretim Elemanları ve Öğrenciler katıldılar.

MİSİS (1)

9 BİN YILDAN BU YANA KESİNTİSİZ YAŞAM

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan 9 bin yıllık tarihin gün yüzüne çıkacağını belirterek ‘. Misis Çukurova Kültür Havzasının en önemli kentidir. 9 bin yıldan günümüze kadar kesintisiz kullanılan kent, bu imajıyla diğer antik şehirlerden ayrılmakta ve bu yapısı kenti özel kılmaktadır.’ dedi.

 

MİSİS TE DEĞİŞİK ARKEOLOJİK YAPILAR VAR

Misis’te çok değişik arkeolojik yapıların bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan ‘Günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı vb. yapılar kenti ayrıca önemli kılmaktadır.’ diyerek Misis’in çok zengin tarihi yapılara sahip olduğunu belirtti.

 

ÖRNEK BİR PROJE OLACAK

Bu projeyi uygulama nedenlerini açıklayan Başkan Çelikcan ‘Bir taraftan antik kenti kurtarmak, diğer taraftan sosyal devlet olmanın getirdiği yükümlülükle vatandaş mağduriyetini gidermek duygusu bu projeyi hazırlamamıza temel teşkil etmiştir. Bu düşüncelerle “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesini, gerek bölgemiz için gerekse Türkiye için model teşkil edecek, kazan-kazan mantığına uygun, nitelikli ve çok yönlü bir çalışmayla kamuoyunun takdirine sunduk.’ diyerek Türkiye’ye örnek olacak bir proje hazırladıklarını söyledi.

 

ORADA OTURAN VATANDAŞLAR MODERN KONUTLARDA OTURACAK

Yüreğir Belediyesi’nin 2011 yılında başlattığı çalışmayla mevcuttaki yapıların hali hazır harita çalışmasının yapıldığını belirten Başkan Çelikcan ‘ Belediyemizin hazırladığı projede kaçak yapılarda oturmakta olan vatandaşlarımız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle düşük taksitlerle sahip olabilecekleri tarım-köy tarzında konutlar inşa edilmesi ve tapulu konutlara geçen vatandaşlarımızın sosyal yaşama entegrasyonunun sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sağladığı teşvikler ile bölge özelliğine uygun tarım ve hayvancılığın daha modern koşullarda devam ettirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması düşünülmüştür. Kaçak yapılardan kurtarılan bölgede arkeolojik kazılara başlanması, süreç içerisinde Misis’in önemli bir antik kent modeli olarak dünya turizmine kazandırılması planlanmıştır. Projeyle aynı zamanda, bünyesinde arkeolojik değere sahip taşları barındıran yapıların restorasyonu, konservasyonu ile birlikte hayatın devamlılığının sağlanması amaçlanmıştır.’ dedi.

 

TÜM KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILDI

Projenin başlaması için bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıldığını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ’26 Aralık 2011 tarihinde uluslararası bir konferans gerçekleştirilmiş ve çalıştayla birlikte ivme kazanmıştır. 01 Kasım 2011 tarihinde belediyemiz tarafında yapılan düzenleme ile Antik Misis Proje birimi oluşturulmuştur.

Misis Arkeolojik Kazılarında kullanılmak üzere Ocak 2013 tarihinde ve Ocak 2014’ te bütçe aktarımı yapılmıştır. Ayrıca her kazı döneminde işçi desteği verilmektedir. Bu projenin İlimiz tarafından sahiplenilmesi en çok önem verdiğimiz konulardan biri olmuştur. Bu nedenle yatırımları ile Adana’mıza çok önemli katkıları bulunan değerli işadamlarımız ile “Misis Arkeoloji Kazılarını Destekleme Derneği” kurulmuştur. İlimizin geleceğine yön veren tüm dinamikler ile birlikte bu projenin başarıya ulaşacağına inandık ve bunun sonucu olarakta ‘’Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’’nın 2013 yılındaki proje ödülünü aldık.’

 

KAZILAR 2012 YILINDA BAŞLADI

Proje başlarken hükümetin desteğinin alındığını belirten Başkan Çelikcan ‘ Proje ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınmış ve 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata,  Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri ve Yüreğir Belediyesi konsorsiyumunda arkeolojik kazılara başlandı. 2013-2014 yıllarında bahar ve güz dönemleri olmak üzere, yılda ortalama 5 ay gibi bir süreyle Pisa ve Roma Enstitüsü ile kazılara devam edilmektedir.’ diyerek kazıların devam ettiğini belirtti.

 

ORTAYA ÇIKAN BULUNTULAR

Kazıların başlamasından sonra değişik dönemlere ait bulguların ortaya çıkdığını belirterek ‘Höyük kazıları A ve C bölgeleri ile, doğu tarafında ki B eğiminde yapılmaktadır.

2012’ den günümüze kadar 1100 m2 alan kazılmış ve ortaya çıkartılmıştır. Farklı dönemlere ait buluntularla Misis’in oldukça önemli bir kent olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır.

‘ dedi.

 

MİSİS ANTİK KENTİ KAZILARINDAN BEKLENTİLERİMİZ

‘ Ölümsüzlük Şehri Misis’ projesinin soyal, turizm ekonomik boyutuyla çok yönlü bir proje olduğunu belirten Başkan Çelikcan ‘Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür boyutu, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir projedir. Belediyemiz “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır.

Çukurova Üniversitemizle de kazıdan çıkartılacak ürünlerin ilgili kurumlardan alınacak izinlerle birlikte gerek restorasyonu, konservasyonu ve gerekse müze amaçlı imitasyon üretiminin yapılması İlimiz açısından önem arz etmektedir. Ayrıca arkeometrik açıdan laboratuvar çalışmalarının yapılması bilimselliğe önemli katkılar sağlayacaktır. Bu doğrultuda “Ölümsüzlük Şehri Misis” Projesi kapsamında Üniversite ile yaptığımız işbirliği protokolü oldukça önemlidir.

Aynı zamanda Yüreğir Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın oluşturulacağı yerleşim alanına yakın bölgelerde ücretsiz mesleki kurslar açılacaktır. Meslek edinme merkezleri bölgede var olan ve açılacak olan fabrikalara tarım-hayvancılık ve turistik faaliyetlere uygun mesleki eğitimler(fidan yetiştiriciliği, arıcılık, konserve ve salça üretimi, turistik alanlarda çalışacak vatandaşlar için diksiyon, garsonluk, resepsiyonistlik vb. mesleki eğitim kursları, tarım il müdürlüğü işbirliğiyle tarım ve hayvancılık kursları) verecektir. Bu şekilde kalifiye eleman yetiştirilerek ilerisi için toplumun nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması ve istihdam olanaklarının arttırılması hedeflenmektedir.

Ayrıca elde edilecek ürünlerin çeşitli platformlara taşınması, pazarlanması ve belki de geliştirilmesi sosyal yaşamı olumlu etkileyecek, bu durum farklı kültürlerden gelerek bölgede toplanmış olan nüfusun kent kültürüne adapte olması için katkı sağlayacaktır.

Böylelikle bu proje ile hükümetimizin uygulamayı amaçladığı Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamına uygun önemli bir misyonu yerine getirmiş olacaktır.          Projenin son aşamasında Adana Valiliği başta olmak üzere tüm yerel kurumların desteğiyle Yüreğir Belediyesi tarafından Misis’in tarihi değerinin ön plana çıkarılması için geleneksel hale gelecek festivaller düzenlenerek bölgenin ticari ve turistik potansiyeli arttırılacak Misis’in ulusal ve uluslararası boyutta tanıtımı yapılacaktır.’  diyerek ilk konferansın İtalya Kültür Merkezi’nde verildiğini belirtti.