Milli Tarım Projesi kapsamında 2018 yılında yürürlüğe girecek olan maddeyle birlikte sertifikalandırılmamış tohumla yapılan üretim devlet tarafından desteklenmeyecek. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bu durumun pazara yabancıların hakimiyet kurmasına sebep olacağını vurgulayarak, devlet eliyle acilen yerli tohumların sertifikalandırılması gerektiğini söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER) – Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 2018 yılından itibaren sertifikalı tohum kullanmayan çiftçilerin devletten destek alamayacağını, yerli tohumların korunması için acilen sertifikasyon çalışması yapılması gerektiğini söyledi.
Karademir, yaptığı açıklamada, Milli Tarım Projesi kapsamında 2018 yılında yürürlüğe girecek olan maddeyle birlikte sertifikalandırılmamış tohumlarla yapılan üretimin desteklenmeyeceğine dikkat çekerek, “Bu düzenleme, yerel tohumların kaybedilerek, pazara tamamen yabancı firmaların hakim oması sonucunu doğurur. Anadolu’muzda sertifikasız olarak yetişen çeşitlerimiz mutlaka devlet eliyle sertifikalandırılmalı ve ülkemizde gelecek açısından araştırma, deneme, ıslah çalışması yapan bilim insanlarımıza kaynak oluşturulmalıdır” dedi.
Düzenlemenin Türk tarımına, tohumuna, Anadolu coğrafyasına, gıda geleceğine ve sürdürülebilirliğine, gen kaynağı olacak çeşitlere vurulacak bir darbe olduğunu düşündüğünü belirten Karademir, “Üreticilerimiz sertifikalandırılmamış tohum kullandığında desteklemelerden mahrum bırakılacaktır. Bu, zaten büyük bir kısmı yabancı firmaların elinde olan tohum pazarının daha ileri bir şekilde giderek yerel tohumları kaybederek pazarın tamamına yabancı firmaların hakim olması sonucunu doğurur. Yerel tohumlar ülkemiz tarımında önem arz ediyor. Bir ülkede yapılacak çeşit ıslahında, çeşit geliştirilmesinde önemli yer tutan kalemlerdir. Eğer biz uzun periyot içerisinde yerel çeşitlerimizi, atalık dediğimiz çeşitlerimizi kaybedersek ülkemizde gelecek için ıslah edeceğimiz tohum kalamaz. O nedenle yetkilerin bir an önce bu maddede değişiklik yapması gerekiyor” diye konuştu.
Semih Karademir, yasa koyucuların bu durumun önüne geçebileceğinin altını çizerek şunları söyledi:
“Ülkemizde gelecek açısından önem arz eden yerel çeşitlerimizi mutlaka serfikalandırma çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Sertifikasız olan, Anadolu’muzda yetişen çeşitlerimiz mutlaka devlet eliyle sertifikalandırılarak kayıt altına alınmalı ve ülkemizde gelecek açısından araştırma, deneme, ıslah çalışması yapan bilim insanlarına kaynak oluşturulmalıdır.”