hava 32° Orta
DOLAR 32,7878 % % 1.53
EURO 35,1602 % % 0.53
GRAM ALTIN 2.457,99 % % 2,80
ÇEYREK A. 4.018,81 % % 2,80
BITCOIN 66.284,01 % 0.187
SON DAKİKA

Mevsimlik işçiler için 36 madde

Son Güncelleme :

22 Nisan 2017 - 0:49

/ 275 views kez okundu.
Mevsimlik işçiler için 36 madde

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Mevsimlik tarım işçilerinin karşılaşmış oldukları sorunların çözümü için 36 maddelik Başbakanlık Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelge Adana’da çalışan mevsimlik tarım işçilerinde büyük sevinçe neden olurken, “Bizler de artık insan gibi yaşamak istiyoruz.” dedi.

ADANA (GÜNEY HABER)-Mevsimlik tarım işçilerinin karşılaşmış oldukları sorunların çözümü için 36 maddelik Başbakanlık Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelge Adana’da çalışan mevsimlik tarım işçilerinde büyük sevinçe neden olurken, “Bizler de artık insan gibi yaşamak istiyoruz.” dedi.

Mevsimlik tarım işçilerinin uzun yıllardan bu yana beklemiş oldukları düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Başbakanlık Genelgesi olarak Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemede 36 madde bulunuyor.

Genelgede yer alan maddelerden bazıları ise şöyle;
Buna göre, Valiliklerce mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir bina ve geçici yerleşim alanları oluşturacak.???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

İl Halk Sağlığı Müdürlüklerince mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, aşılamaları, gebe, bebek ve çocukların izlemleri yaptırılacak, üreme ve kadın sağlığı hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri ve sağlık okuryazarlığı faaliyetleri periyodik olarak yürütülecek, bu hizmetlerin ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılması amacıyla mobil sağlık ekipleri oluşturulacak.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince öncelikle geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan binanın çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılması sağlanacak, Milli Eğitim Bakanlığı ise işçilerin zorunlu öğretim çağındaki çocuklarının eğitimlerini sağlayacak.

İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler yerine getirilecek.

Sabahtan akşama kadar tarlada yazın güneşin, kışında yağmur altında çalıştıklarını söyeleyen tarım işçileri, “Yıllardır yaşam standırdımızda düzenleme bekliyoruz. Şimdiye kadar pek çok kez yaşadığımız içler acısı durum gündeme geldi ancak hiç bir düzenleme yapılmadı. Bizler de artık insan gibi yaşamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Çocuklarını okutmak için çalıştığını söyleyen tarım işçisi Erdal Gözübüyük, “Bizler mevsimlik tarım işçileri olarak gerçekten çok zor şartlar altında yaşıyoruz. Ben sadece çocuklarımı okutmak istiyorum. Ayrıca yine çocuklarımın sağlığı için çadırda yaşamak istemiyorum. Çadır kışın buz gibi, yazın alev gibi. Ama bizlerin kalabileceği küçük küçük odalar hazırlanabilir. Bizlerde buralarda insan gibi yaşayabiliriz. Artık yaşadığımız bu rezalet ve rezil hayat son bulsun istiyoruz.” dedi.mevsimlik tarım işçisi (3)