Adana Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Yüksek Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya:
“Raylı sistem Çin Seddi gibi kenti bölüyor”
CHP Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü, Yüksek Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, geçmişte kültür ve sanatla kavrulan, tarım ve sanayiyi Türkiye’ye yayan Adana’da günümüzde kentleşmenin çirkin örneklerinin sergilendiğini, kent ekonomisinin çevre illerin gerisinde kaldığını söyledi. Çetinkaya, belediye başkanlarına ve meclis üyelerine büyük görevler düştüğünü vurguladı.
ADANA (GÜNEY HABER)– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü, Yüksek Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, geçmişte kültür ve sanatla kavrulan, tarım ve sanayiyi Türkiye’ye yayan Adana’da günümüzde kentleşmenin çirkin örneklerinin sergilendiğini, kent ekonomisinin çevre illerin gerisinde kaldığını söyledi.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı toplantılarının ilk oturumunda grubu adına söz alan Ulaş Çetinkaya, Adana’da ihracat ve istihdam oranının yetersiz kaldığını, kentin en işlek caddelerinde siftah yapmadan kepenklerini indiren esnafla ya da boş işyerleriyle karşı karşıya kalındığını kaydetti.
Konuşmasının başında hunharca öldürülen 6 yaşındaki Gizem Akdeniz’e Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dileyen Çetinkaya Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’in minik Gizem’in adını ölümsüzleştireceğini hatırlattı.
Adana’nın bereketli topraklarıyla olduğu kadar yoksulluğu ve işsizliğiyle de ünlü olduğuna dikkati çeken Ulaş Çetinkaya, “Birçok sosyolojik etmenler gerekçe gösterilse de, işsizliğin önü alınamıyor. Son verilere göre Adana’nın nitelikli göç verdiği de göz önüne alınırsa belediye başkanlarımızın ve meclis üyelerimizin bu işe daha çok kafa yorması kaçınılmaz görünüyor. Nitekim sayın belediye başkanlarımızın göreve başlamasının hemen ardından belediyelerde yaşanan yoğunluğun tamamına yakınının iş talebinden oluştuğunu da gözlemliyoruz” dedi.
“RAYLI SİSTEM ÇİN SEDDİ GİBİ”
Kenti adeta Çin Seddi gibi ikiye bölen bir hafif raylı sisteme ve tıkanmış trafiğe, yine tıkanma noktasına gelmiş bir inşaat sektörüne sahip Adana’da herkese çok önemli görevler düştüğünü vurgulayan Çetinkaya, “Tablo bu kadar ortadayken, özellikle toplumsal olaylarda akıl almaz durumlar yaşanırken sorumluluktan kaçmamız düşünülemez. Belediyeler sadece rutin belediyecilik hizmetleriyle değil sosyal sorumlulukları gereği kentin ekonomik, siyasal ve toplumsal olaylarına karşı da tedbir almak durumundadır. Bu bilinçle hareket etmek bizim için bir zorunluluktur. Geçmişte kültür ve sanatla kavrulan, tarım ve sanayiyi Türkiye’ye yayan Adana’da sayın başkanlarımız göreve başladı. Şimdi önümüzde çok ama çok uzun bir yol var. Adana’da geçmişe dair kötü izlerin silinmesi gerekiyor artık. Vali-belediye başkanı, bürokrat-yönetici kavgalarının geride kaldığını memnuniyetle izliyoruz” diye konuştu.
BELEDİYELER ARASI KAOS GERİDE KALDI
30 Mart yerel seçimlerinin ardından gerçekleşen ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Adana’da bir nebze de olsa ölü toprağının atılmasını sağladığını anlatan Çetinkaya, “Bu sayede geçen yılki Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi arasında yaşanan kaos da geride kaldı.
Karnaval tanıtım toplantısında tüm belediye başkanlarımızın el ele tutuşarak birlik ve beraberlik örneği sunması kent adına önemli bir kazanım oldu. Adanalılar’ın geleceğe dair umutlarının tazelendiği karnavalın hemen sonrasında Uluslar arası Tiyatro Festivali ile de kentimize ayrı bir anlam yükledi. 16. kez perdelerini açan Tiyatro festivali sayesinde Adana’da yeni bir kültür ve sanat rüzgarı esti.
Kentimizde moral motivasyonun artmasının sevincini yaşadığımız sıralarda üzüntülü bir o kadar kaygılı olaylarla da karşı karşıya kaldık. Türkiye’nin gündemine ateş topu gibi düşen Minik Gizem maalesef ki hunharca katledildi. Sadece Adana değil, Türkiye ve hatta dünya kamuoyunun vicdanını, kimliğini, benliğini yaraladı küçük Gizem’e yapılanlar. Çukurova Belediye Başkanımız Soner Çetin bir parkta, Seyhan Belediye Başkanımız Zeydan Karalar yapılacak Sağlık Tesisinde Minik Gizemin adının yaşatacaklardır. Minik Gizem’in ailesine başsağlığı, taciz ve tecavüze uğrayan çocuklarımızın ailelerine sabır diliyorum. Çirkin ve yürek burkan olayların bir daha yaşanmaması için dua ediyorum.”
3 FİDANI UNUTMADI
Konuşmasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın önümüzdeki yıllarda daha barışçıl, dostluk ve kardeşlik duygularıyla ve çocuksu bir sevgiyle kutlanmasını dileyen Çetinkaya, 42 yıl önce 6 Mayıs 1972 de idam edilen 1968 kuşağı liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ı da saygıyla andı. Anneler Günü’nü de kutlayan Çetinkaya, önümüzdeki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın da coşkuyla kutlanması temennisinde bulundu.
“HER GÜN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR”
Her yıl olduğu gibi bu yılki 1 Mayıs’ta da İstanbul Taksim’de istenmeyen görüntüler yaşandığını kaydeden Çetinkaya, şunları söyledi:
“1 Mayıs’ın sembolü haline gelen Taksim’deki etkinliklere izin verilmemesini yadırgarken, ülke genelinde ve Adana’da can ve mal kaybı yaşanmamasına da bir o kadar seviniyorum. Bayram olmaktan çıkan işçi ve emekçinin dayanışma günü olarak bilinen 1 Mayıs’ı hatırlatırken ülkemizdeki iş cinayetlerine de dikkatinizi çekmek istiyorum. 1 Mayıs Perşembe gününden tam bir hafta önce yine bir Perşembe günü tam 6 işçi çeşitli nedenlerle hayatını kaybetti. Kozan’da yaralanan bir işçi geçtiğimiz günlerde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Hatırlarsınız geçen yılın Mart ayında Adana’da 13 yaşındaki Ahmet Yıldız da plastik fabrikasında çalışırken pres makinesine sıkışarak hayatını kaybetmişti. Türkiye’de her gün 3 işçi iş kazalarında hayatını kaybederken 5 işçi de sakat kalıyor. İstatistikler ülkemizde günde 172 iş kazası olduğunu ve bir yılda iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısının yaklaşık olarak 1100 olduğunu gösteriyor. İnşaatın yoğun olacağı Adana’da iş sağlığı ve iş güvenliğine özel önem verilmesi gerektiğini hatırlatıyor, işveren ve işveren temsilcilerinden duyarlılık bekliyorum” dedi.
Ulaş Çetinkaya, geleceğe güvenle bakan bir Adana dilediğini sözlerine ekledi.