CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde Enerjisa tarafından işletilen Tufanbeyli Termik Santrali’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Tümer, Tufanbeyli Termik Santrali’ndeki kömür küllerinin insana ve doğaya büyük zarar verdiğini vurguladı
ADANA (GÜNEY HABER)– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde Enerjisa tarafından işletilen Tufanbeyli Termik Santrali’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.
3 KÖYDE BÜYÜK SORUN VAR
Bölge halkına çeşitli sıkıntılar yaşatan termik santralde yakılan kömür küllerinin taşınması esnasında başta vatandaşların sağlığı olmak üzere tarım toprakları ve tabiat varlıklarının olumsuz etkilendiğini belirten Tümer, yaklaşık 2 km boyunca kamyonlarla taşınan kömür küllerinin ilçeye bağlı Kayarcık, Yamanlı ve Yeşilova köylerindeki doğal yaşama büyük zarar verdiğini söyledi.
Konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Tümer, Türkiye’deki tüm termik santrallerdeki kömür küllerinin taşınma işleminin nasıl gerçekleştirildiğini de sorguladı.
NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Tümer’in önergesinde şu sorular yer alıyor:
“Adı geçen santralden kül uzaklaştırma/taşıma işlemlerinin bu işle ilgili düzenlemelere uygun olup olmadığı hakkında en son ne zaman denetleme yapılmıştır? Denetim yapıldıysa bulgular nelerdir?
Prosedüre uygun davranmayan işletmelere ne gibi cezai işlem uygulanmaktadır? Tufanbeyli Termik Santraline çevreye verdiği zarar dolayısıyla herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır?
Kömür küllerinin insan sağlığına, çevreye ve doğal yaşama zarar vermesi nedeniyle açılmış tazminat davaları var mıdır? Varsa dava sayısı ve sonuçları nelerdir?
Türkiye’deki diğer termik santrallerde kömür küllerinin taşınması işlemi ne şekilde gerçekleşmektedir?
Hangi aralıklarla taşınma işleminin yapılması gerekmektedir?
Bakanlığınızın Tufanbeyli’nin yanı sıra Türkiye’deki diğer termik santrallerde aldığı önlemler var mıdır? Varsa nelerdir?
Termik santrallerdeki kömür küllerinin depolanma yöntemi ne şekilde gerçekleşmektedir?”

SÜNDÜK VE EKİBİ YENİDEN REFAH KONGRESİNE DAMGA VURDU
ADANA SON 1 YILDA 117,4 MİLYAR LİRA BORÇLANDI
BAKAN KİRİŞÇİ: “GIDA MESELESİ BİZİM İÇİN BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR”
1 MİLYON 219 BİN 397 KİŞİ DAHA KARA LİSTEDE
AK PARTİ ADANA 100. İL DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI YAPILDI
