hava 27° Parçalı Bulutlu
DOLAR 32,7878 % % 1.53
EURO 35,1602 % % 0.53
GRAM ALTIN 2.457,99 % % 2,80
ÇEYREK A. 4.018,81 % % 2,80
BITCOIN 66.076,01 % 0.077
SON DAKİKA

Dövme ve insan sağlığı

Son Güncelleme :

05 Ekim 2017 - 0:15

/ 542 views kez okundu.
Dövme ve insan sağlığı

Günümüzde pek çok insanın vücuduna kalıcı dövme yaptırdığını görüyoruz. Bu insanlığın geleceği için oldukça kötü bir durum. Çünkü özellik kalıcı dövmeler bir süre sonra insan sağlığın tehdit etmeye başlıyor.

Elbette güzellik göreceli bir kavram olduğu için, böyle insanların kollarından taşmış yeşil yeşil, garip garip şeylerden insan ne zevk alır? Doğrusu bir türlü anlamış değilim. Elbette vücuduna dövme yaptıranlar bundan şahsen benim anlayamadığım duyguları yaşıyordur.

Bu arada dövme piyasası olduk karışık. Kalıca dövmeler, kalıcı olmayan dövmeler bulunuyor. Öncelikle ister kalıcı olsun, ister bir süre sonra silinecek olsun, kimyasal ve insan sağlığına zararlı boyaların kullanılarak hazırlandığı dövmeler olmaması gerekiyor. İşte bu konuyu ise her insan anlamıyor. Kullanılan boyanın insan sağlığına zararlı olup olmadığını ancak uzman kişiler anlayabiliyor.

Dövmeyi ise hamile olan insanların kesinlikle yapmaması gerekiyor. Çünkü dövme yapımında kullanılan kimyasal boyalar, anne karnındaki bebeğin gelişimini durdurabiliyor.

Ayrıca insan vücuduna kazınan dövmeler yapım aşamasında tetanos, herpes simplex denen genital uçuğa, Hepatit B ve C hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca dövme yapım aşaması bir  çok deri hastalığına da neden olabilir.

Bunlar sadece birkaç masum rahatsızlık. Ancak deri altına yapılan işlemler sarısında insan kanı da enfeksiyon kapabilir. O nedenle dövme yapacak kişiye güvenilmesi gerekiyor. Olası aksi bir durumda dövme yapan kişinin ilk yardım müdahalesi yapması gerekiyor. O yüzden gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekiyor.

Geçmiş yıllarda dövme kültürü bu kadar fazla yoktu. Şuanda insanlar dövmecilerin kapısında bekliyor. Bir çoğu yeni, ilk kez dövme yaptıracak. Bazıları ise mevcut dövmelerine ek bir şeyler daha yaptıracak. Bazıları da vücudundaki dövmeyi sildirmek için iş yeri önünde bekliyor.

Dövme yapan kişinin kullanmış olduğu aparat ve tıbbi malzemelerin hijyenik olması çok önemli. O nedenle bir başkası için kullanılan malzemelerin kesinlikle 2. bir kişi için kullanılmaması gerekiyor. Aksi halde dövme yapan kişi bir çok kişisinin sağlığını hiçe saymış olacaktır.

Aslında yukarıda yazan bilgilerin dışında zaten kalıcı dövme dinimizde haram.  Vücudunda, kalıcı dövme bulunan insanların almış olduğu gusul abdestinin kabul edilmediği yönünde din adamlarının pek çok açıklaması insanlara yapmış olduğu uyarıları var. Çünkü kalıcı dövme insan vücudu ile teması kesiyor. Gusul abdestinin şartların arasında insanın vücudunda bir iğne deliği kadar kuru yer kalmayıncaya kadar yıkaması gerekiyor. Ancak yapılan dövme, yapıldığı yerin yıkanmasına izin vermiyor. O bölge yıkanmadığı içinde gusul abdestinin farzı yerine gelmemiş oluyor.

Hem sağlık açısından, hem maddi açıdan, hem görünüş açısından hem de manevi açıdan atalarımıza aykırı olan dövmeler, gerçekten Adanalıları yakışmıyor. Geçen gün gördüm, çorap şeklinde dövmeler var. Koluna geçiriyorsun kolunda dövme varmış gibi oluyor. Hem hatta o dövmeden sıkıldın hemen başka bir dövme kullanabiliyorsun.

Bence Adanalıların kullanacağı dövme, kola geçirilen dövmeli çoraplardan olmalı. Hem ekonomik, hem dinen sakıncası yok, hem de ekonomik. Ama her şeye rağmen dövme sevmeyen benim gibi insanlar için görüntü kirliliği olarak kalmaya devam edecek.