reklam
reklam
DOLAR 38,5038 % 0.04
EURO 43,9810 % 0.19
STERLIN 51,5903 % -0.23
FRANG 46,6996 % -0.05
ALTIN 4.093,43 % -0,29
BITCOIN 94.764,95 0.044
reklam

ATB Başkan Adayı Yamanyılmaz, Projelerini Bakanlara Anlattı

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkan Adayı Ali Can Yamanyılmaz, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Tarım Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’ya projeleriyle ilgili bilgi verdi.

ADANA (GÜNEY HABER)-Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkan Adayı Ali Can Yamanyılmaz, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Tarım Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’ya projeleriyle ilgili bilgi verdi.

Bakanlar Lütfi Elvan ve Ahmet Eşref Fakıbaba ile bir araya gelen ATB Başkan Adayı Ali Can Yamanyılmaz, Adana’yı şahlandıracak projelerini anlattı. Adana’nın Karataş ve Sarıçam ilçelerinde kurulması planlanan Gıda Organize Sanayi Bölgesi ile Balık ve Su Ürünleri Üretim Bölgesi hakkında konuşan Ali Can Yamanyılmaz, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (AKİB) olarak 2016 yılında 281 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirtti. Yamanyılmaz, en çok ihraç edilen 5 ürünün sırasıyla kanatlı eti, yumurta, süt tozu, taze balık ve bağırsak olduğunu belirterek, en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında da ilk 3 sırayı Irak, Suriye ve Lübnan’ın aldığını söyledi. İhracat potansiyelinin artırmak için çalıştıklarını da ifade eden Yamanyılmaz konuşmasın şöyle sürdürdü:

“2016’dan bu yana birlik olarak hedef pazar olarak belirlediğimiz Suudi Arabistan, İsrail ve Nijerya’da fuarlara katılıyoruz. Katıldığımız Saudi Food fuarında yapılan temaslar neticesinde süt ürünleri üreticisi bir firmamız Suudi Arabistan’a ihracata başladı. Hedef pazar olarak Batı Afrika nüfusunun yüzde 47’sine ev sahipliği yapan Nijerya’yı tercih ettik. 186 milyon nüfusuyla Afrika’nın en büyük ülkesi konumunda olan Nijerya, gıda sektörlerimiz için de büyük bir potansiyele sahip. Kurulacak olan Organize Sanayi Bölgesi ile Adana uluslararası ticaret merkezi haline dönüşecek ve üretim üssü olacak. Bölgenin stratejik konumunu da avantaja çevirmemiz durumunda ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlamış olacağız. Gıda OSB’de yapılacak yatırımla 3 bin kişiye istihdam sağlanması hedeflenmekte.”

HAYVANCILIK İHTİSAS BÖLGESİ

Birlik olarak bir diğer projelerinin de Ortadoğu ve Avrasya bölgesini kapsayacak olan Hayvancılık Serbest Bölge Projesi olduğunu kaydeden Yamanyılmaz şöyle devam etti:

“Bölgemizde hayvancılık faaliyetlerinin küçük ölçekli aile işletmeciliği şeklinde yapılıyor. Son yıllarda Hükümetimizin verdiği büyük desteklerle birlikte modern anlamda büyük çaplı hayvancılık işletmeleri kurulmaya başlandı. Yapılan desteklemelere paralel olarak yaşanan olumlu gelişmeler bizi Hayvancılık İhtisas Serbest Bölgeleri oluşturma konusunda teşvik etti. Oluşturulacak bu serbest bölge sayesinde ülkemiz üreticisinin refahının artması, tarımsal üretimde hayvancılık faaliyetlerinin payının yükseltilmesi hedeflenmektedir. Canlı hayvan serbest bölgesi dediğimiz alanda 800 milyon dolarlık yıllık ihracat geliri oluşacak.”

TARLA BALIKÇILIĞI

Yamanyılmaz, Adana Karataş Bölgesi’nde Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalara başlandığını, belirterek şöyle devam etti:

“Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) olarak Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi ile bir araya geldik. Tarım İl Müdürlüğümüzün önerisi ile Karataş ilçemizin kıyı kesimlerindeki araziler üzerinde havuzlar kurarak bu havuzlarda levrek, çipura, karides gibi ürünler yetiştirilmesini sağlamak için çalışmalara başladık. Bu proje ile yıllık 850 milyon dolar olan balık ve su ürünleri ihracatını orta ve uzun vadede üç katına çıkarmayı, özellikle potansiyelinin çok altında olan 4 milyon dolarlık karides ihracatımızı ise artırmayı hedefliyoruz. Tarla balıkçılığı ile bölgemize yıllık 450-500 milyon dolar gelir elde edilecek. Bu kurulacak tesisin hem bölgemiz hem ülkemiz çok faydalı olacağına inanıyoruz. Ülkemizden 2017 yılında yaklaşık 852 milyon dolarlık balık ve su ürünleri ihracatı yapıldı. Bölgemizde kurulacak olan bu yetiştiricilik bölgesinin bu ürünlerin ihracatını daha çok arttırması beklenmektedir. Kurulacak olan bu yapı ile 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz 4 milyon dolarlık karides ihracatımızın çok daha artırılması hedeflenmektedir. 2017 yılında 11 ülkeye ihraç ettiğimiz karidesin, dünya karides ithalatında lider konumda olan Japonya, Kore, Yeni Zelanda ve İsviçre gibi pazarlara da açılması sağlanacaktır.”

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.