

Günümüzde israfın en çok israf ekmekte yaşanıyor. İnsanlara ne kadar anlatılırsa anlatılsın yaşanan ekmek israfının önüne bir türlü geçilemiyor. Dünyada yaşanan kıtlık ve açlık haberleri ise yaşanan bu israf olayının bir an önce önlenmesi gerçeğini gözler önüne seriyor.
ADANA (GÜNEY HABER)-Günümüzde israfın en çok israf ekmekte yaşanıyor. İnsanlara ne kadar anlatılırsa anlatılsın yaşanan ekmek israfının önüne bir türlü geçilemiyor. Dünyada yaşanan kıtlık ve açlık haberleri ise yaşanan bu israf olayının bir an önce önlenmesi gerçeğini gözler önüne seriyor.
Tükettiklerinden daha fazla ekmek alan insanlar, bu ekmekler biraz sertleşip bayatlamaya yüz tutan ekmekler, farklı şekillerde değerlendirilip tüketilmek yerine direk çöpe atılıyor. Bu konuda yapılan bilinçlendirme çabaları ve yapılan etkinliklere rağmen bu israf önlenemiyor.
Her gün milyonlarca ekmeğin çöpe gittiğinin altını çizen Fırıncı Ertan Güngör; “Ekmek israf etme konusunda birinciyiz. Çünkü insanlar gereğinden fazla ekmek alıp, tüketemediklerinde hemen çöpe atıp gelip tazesini almak istiyorlar. Fırınlar da üretim bir hayli fazla olduğu için gününde satılamayan ekmekler her ne kadar değerlendirilmeye çalışılırsa çalışılsın yine ziyan oluyor. Bu israfın önüne geçilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Artan fırın sayısıyla birlikte üretimin daha da fazla olduğunu ifade eden Ertan Güngör; “Fırında yapılan ekmek üretiminin günlük olarak bir sınırı bulunmuyor. O yüzden sürekli üretim oluyor. Satılan satılıyor satılamayan kalıyor. Bu da haliyle israfın büyüklüğünü artıyor. Burada önemli olan az üretim ve insanların tüketebilecekleri kadar ekmek satın almaları. Ayrıca bir iki günlük ekmek hemen bayatlamaz ve değişik şekillerle de tüketilebilir. Bazı duyarlı müşterilerimiz de fazla kalan ekmekleri dondurucularda sakladıklarını ve ihtiyaç duyduklarında ısıtıp yediklerini söylüyorlar. Bu yöntem de israfla mücadele etmede önemli yollardan bir tanesi olabilir.” İfadelerini kullandı.