reklam
reklam
DOLAR 38,0493 % 0.17
EURO 41,1242 % -0.13
STERLIN 49,3043 % -0.06
FRANG 43,1447 % 0.14
ALTIN 3.749,80 % 0,51
BITCOIN 87.320,65 0.093
reklam

Sahte altın alarmı

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte sahte altın bozdurmak isteyenlere karşı kuyumcu esnafı alarma geçti. Altının değerlenmesini fırsat bilen bazı insanların farklı yöntemlerde kuyumcuları dolandırmak istediğini ileri süren kuyumcu esnafı Ramazan Öncü, “Kuyumcular tanımadığı insanlardan altın alırken birkaç yöntemle altının sahte olup olmadığını test ediyor” dedi.

ADANA (GÜNEY HABER)-Altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte sahte altın bozdurmak isteyenlere karşı kuyumcu esnafı alarma geçti. Altının değerlenmesini fırsat bilen bazı insanların farklı yöntemlerde kuyumcuları dolandırmak istediğini ileri süren kuyumcu esnafı Ramazan Öncü, “Kuyumcular tanımadığı insanlardan altın alırken birkaç yöntemle altının sahte olup olmadığını test ediyor” dedi.

Kuyumcu esnafı altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte dolandırıcılara karşı önlemlerini artırdı. Altın fiyatlarının sert bir şekilde yükselmesi ile birlikte altın bozdurun kişi sayısının arttığını ve yaşanan hareketliliği dolandırıcıların da fırsata çevirmek istediğini belirten kuyumcu esnafı, bu tür kişilere karşı dikkatli davrandıklarını söyledi.

Son günlerde artan altın fiyatları nedeniyle insanlardan altın alırken farklı testler kullandıklarını belirten kuyumcu Ramazan Öncü, “Her şeyden önce insanlar tanıdıkları ve bildikleri kuyumculardan altın alıyor. Bizlerde kendi müşterilerimizden altın alırken içimiz rahat ediyor. Fakat tanımadığımız kişilerden altın alırken, ilk önce takının üzerinde ayar, tarih ve patent damgalarına bakıyoruz. Eğer böyle bir bilgi yoksa büyük ihtimalle o takı sahtedir” dedi.

ALTIN YUMUŞAK BİR YAPIYA SAHİP

Bir takının altın mı yoksa sahte altın mı olduğunu bakarak anlamanın çok zor olduğunu ifade eden Öncü, “Altın bir takının gerçekliğini kontrol edebileceğiniz diğer bir kolay yöntem ise ısırma veya çizme yöntemidir. Altın yumuşak yapısı nedeniyle sert bir cisimle çizilebilmektedir. Eğer çizilen yere baktığınızda orası da sarı renkteyse o ürün de yine sahte değildir. Yine ısırıldığında takının üzerine diş izlerinin çıkması gerekiyor.” diye konuştu.

ASİT VE MIKNATIS TESTİ

Kuyumcuların başvurduğu bir başka yöntem ise mihenk taşı ve ayar asidi testi. Bu yöntemde altının mihenk taşına sürtülerek çizildiğini ve çizilen yere asit damlatıldığını belirten Öncü, “Eğer damlatılan asit çizikler kaybolursa o ürün altın değildir. Veya ayarı çok düşüktür. Kullanmış olduğumuz bir başka yöntem ise mıknatıs yöntemi. Eğer altın takı, mıknatısa uyarı verirse o takı büyük ihtimalle sahtedir. Çünkü altın, manyetik bir madde değil ve mıknatısın çekici özelliğinden kesinlikle etkilenmez” ifadelerini kullandı.

 

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.