1. Adana Su Zirvesi’nin açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü:
“Suyu az kullanmak değil, Doğru kullanmak önemli”
Birinci Adana Su Zirvesi’nin açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, suyu verimli ve doğru kullanmanın önemine değinerek, 21. Yüzyılda Adana ve ilçelerinde susuzluk sorunu yaşanmaması için maliyetten kaçınmayarak, önemli projelerle, bu problemi çözmek için çalıştıklarını açıkladı.
ADANA (GÜNEY HABER) – Adana Valisi Mustafa Büyük, su ihtiyacının giderilmesi için yeni su kaynakları bulunmasının yanı sıra, kullanılan suyun kalitesinin artırılması ve korunması için, arıtma tesislerinde yapılabilecekler konusunda çok çalışılması gerektiğini söyledi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) Dünya Su Günü nedeniyle düzenlediği 1. Adana Su Zirvesi, Sheraton Oteli’nde başladı. ASKİ yöneticilerinin ve farklı üniversitelerden bilim insanlarının sunumlar yaptığı zirvenin açılış konuşmasını yapan Adana Valisi Mustafa Büyük, su ihtiyacının giderilmesi için yeni su kaynakları bulunmasının yanı sıra, kullanılan suyun kalitesinin artırılması ve korunması için arıtma tesislerinde yapılabilecekler konusunda çok çalışılması gerektiğini söyledi. Vali Büyük, devletin kurumları ile Adana Büyükşehir Belediyesi arasında bu konuda daha fazla iş birliği yapılması gerektiğine inandığını da dile getirdi.
“ASKİ ÇALIŞIYOR, SUSUZLUK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise, Türkiye’de Fırat, Dicle, Kızılırmak, Seyhan, Ceyhan gibi nehirler ve su kaynakları bulunmasına rağmen susuzluk sorunu yaşandığını ifade ederek, “Adana’da 2014 yılında yaşanan kuraklıktan dolayı yeraltı suları kurudu. Merkez ilçeler de dahil ilçelerde ve köylerdeki kuyular kuruma noktasına geldi. ASKİ’nin önceliği 21. yüzyılda yaşanmaması gereken bu problemi çözmek ve susuzluğu gidermek. Önümüzdeki yaz aylarında bu sorunların en aza indirilmesi için çok sayıda proje hayata geçiriliyor. Bilgi ve iletişim çağında susuz ve yolsuz köy kalmaması için olanaklarımızı seferber ettik” diye konuştu.
“SU ÇOK KIYMETLİ VE DEĞERİNİ BİLECEĞİZ”
Suyu az kullanmanın değil, doğru kullanmanın önemli olduğunu vurgulayan Başkan Sözlü, şöyle devam etti:
“Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 800 bin su abonesi var. Abone başına ortalama 20 lirayı bulmuyor ödenen para. Temizlik dinimizin öğretileri arasında da ilk sırayı alır ve Peygamberimiz güzel kokmanın önemini dile getirmiştir. Temizlik imandan gelir. Su kullanmaktan imtina etmemeliyiz. Adana’da belirli tonun üzerinde su kullanımının faturayı artırdığı bir sistem uygulamıyoruz. Bu sistemin su kıtlığının yaşandığı zamanlarda uygulanması gerektiğine inanıyorum. İş yerlerinde kullanılan suyu ucuzlattık, daha da ucuzlatacağız. Adana, Türkiye’deki büyükşehirler arasında suyun en ucuz olduğu iki-üç şehirden birisi. Rakamlar ortada. Girişimciliğin cezalandırılmaması gerek. Kırsalda su getireceğimiz yerlerde, su aboneliğiyle bunun parasını çıkarmak mümkün değil. Bizim amacımız insana hizmet. Suyu doğru kullanmalıyız. Su hatları için çok sağlam sistemler oluşturacağız. Uzun yıllar sorunsuz kullanılacak hatlar oluşturulacak. Ceyhan’da bunun örneklerini hayata geçirdik. Su çok kıymetli ve suyun değerini bileceğiz. Maliyetli olmasına bakmayacağız. Adana’nın suyunu verimli kullanacağız. Yedigöze Barajı’ndan getirilecek suyla İmamoğlu’nun sulama sorunu çözülecek. Göller Yaylası’na su gelecek. Çok su kullanımı problem yaratmaz. Doğru kullandığınız sürece tabiat su döngüsünü sağlar. Suyu israf etmeden doğru projelerle ilerleyeceğiz.”
“TÜRKİYE, SU SIKINTISI ÇEKEN ÜLKELER SINIFINA GİRDİ”
ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar da, Türkiye’nin yıllık kişi başına bin 600 metreküp su kullanımıyla su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfına girdiğini belirterek, “Dünya ortalamalarına göre yıllık kişi başına su tüketimi bin metreküpün altında olan ülkeler su yoksulu sayılıyor. 1000-2000 metreküp arasında tüketim varsa su sıkıntısı çekildiği ifade ediliyor. Kişi başına su tüketimi yıllık 5 binin üzerindeyse ülke su zengini olarak tanımlanıyor. Irak’ta yıllık kişi başına su tüketiminin 2 bin 200 metreküp olduğu, Avrupa ülkelerinde 6 bin metreküp ve üzerinde gerçekleştiği düşünüldüğünde Türkiye’nin su sıkıntısı çeken ve mevcut nüfus artış hızıyla su yoksulu olmaya aday bir ülke olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldığımızı söyleyebiliriz” dedi.
Adana’nın ilçelerinde ve mahallelerinde de su sıkıntısı yaşandığını kaydeden Pekar, yeni büyükşehir yasasıyla birlikte ASKİ’nin hizmet götürdüğü nüfusun ve yerleşim alanı sayısının artığına dikkat çekerek, bu sorunları kısa, orta ve uzun vadeli hizmet ve projelerle çözmeye başladıklarını açıkladı. Pekar, “Su kaynaklarımızı, hayattaki en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza miras bırakabilmek için çok çalışmalı ve bu sorunun giderilmesi için gerekenleri yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin suyun önemine dikkatini çekmek amacıyla 1. Adana Su Zirvesi’nin ardından 24 Mart 2015 günü saat 09.30’da su yürüyüşü ve çeşitli okullarda eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek.