reklam
reklam
DOLAR 38,5038 % 0.04
EURO 43,9810 % 0.19
STERLIN 51,5903 % -0.23
FRANG 46,6996 % -0.05
ALTIN 4.093,43 % -0,29
BITCOIN 94.764,95 0.044
reklam

Yumurta kodlu dönem

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Yumurtalara verilen 4 ayrı kod yumurtanın organik mi, yoksa çiftlik üretimi mi olduğunu gösterecek. Bu arada havaların soğuması ile birlikte yumurta fiyatları artmaya başlarken, üreticiler fiyatların daha da artmasını istiyor.

ADANA (GÜNEY HABER)-Yumurtalara verilen 4 ayrı kod yumurtanın organik mi, yoksa çiftlik üretimi mi olduğunu gösterecek. Bu arada havaların soğuması ile birlikte yumurta fiyatları artmaya başlarken, üreticiler fiyatların daha da artmasını istiyor.

Seri numarası ile piyasaya sürülen yumurtalarda yeni dönem başladı. Artık yumurtalara birde yumurtanın hangi koşullarda üretildiğini gösteren 4 ayrı numara verilecek. Eğer yumurta organik tavuklar tarafından üretilmiş ise 0,  gezen tavuk tarafından üretilmiş ise 1, kümeste dolaşan tavuk tarafından üretilmiş ise 2 ve kafes tavuğu tarafından üretilmiş ise 3 numarası verilecek. Bu da 4 ayrı yumurta ve 4 ayrı fiyattan yumurta satışı anlamına geliyor. Buna göre yumurtanın en pahalısı organik, en ucuzu ise kafes tavuğu yumurtası oluyor.

YUMURTA FİYATLARI GİDEREK ARTIYOR

Türkiye’de yumurta tüketiminin her geçen daha arttığını belirten yumurta üreticisi Celal Çıkrık, “Artık yumurta tavuktan daha değerli hale geldi. Özellikle organik yumurtalar, tavuktan çok daha aranan ürünler arasında yer alıyor. Tavukçulukta kışın yumurta, yazın ise tavuk eti esastır. Şuanda yumurta sezonu yeni açıldı diyebiliriz. Yazın para etmeyen yumurtanın fiyatı şuanda giderek artıyor.” dedi.

 KIŞIN YUMURTA ÜRETİMİNDE MALİYET ARTIYOR

Yaz sezonunda yumurtanın çok fazla tüketilmediğini ve bu nedenle yumurta üreticisinin yazın zarar ettiğini kaydeden Celal Çıkrık, “Yazın yumurta satışları dibe vururken yumurta üretimi artıyor. Çünkü tavuğun yumurta yapabilmesi için belirli bir sıcaklığın oluşması gerekiyor. İşte bu sıcaklık yaz döneminde kendiliğinden oluşuyor ve tavuklar daha fazla yumurta yapıyor. Ancak bu yumurtaların büyük bir bölümü üreticinin elinde kalıyor. Sıcak havada insanlar yumurta tüketmiyor. Kış mevsiminde ise insanlar yumurta tüketmek istiyor. Bu kez de tavuklar soğuk havada yumurta yapmıyor. Doğal olarak tavukların yaşadığı alanı belirli bir sıcaklıkta tutmak gerekiyor. Bu da maliyeti artıyor.” diye konuştu.

 VERİLEN KODLAR YUMURTANIN KALİTESİNİ GÖSTERECEK

Yumurtaları yeni getirilen kod uygulamasının yerinde bir karar olduğunu söyleyen Celal Çıkrık, “Bu numaralar rastgele verilmiyor. Bu kodlar Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüğü ekiplerinin kontrolünden geçiyor. O yüzden artık yumurtanın hangi koşullarda üretildiğini tüketiciler bu kodlara bakarak öğrenecek. Kısacası bu kodlar yumurtanın kalitesini gösterecek. Kodlarda yer alan sayıların rakamsal değerleri arttıkça kalitesinin düştüğü, rakamsal değeri düştükçe de kalitesinin arttığı anlamına gelecek.” dedi.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.