reklam
reklam
DOLAR 38,4446 % 0.03
EURO 43,8635 % -0.2
STERLIN 51,6232 % -0.21
FRANG 46,5715 % -0.68
ALTIN 4.095,58 % -0,89
BITCOIN 94.916,37 0.153
reklam

Zehirleniyoruz!

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Son günlerde toplumun bazı kesimleri bitkilerde görünen bazı hastalıkların giderilmesi için fazla miktarda zirai ilaç kullanılmasına tepki göstermeye başladı. Ziraat Mühendisi İsmail Demirören, “Zirai mücadelede üreticiler en kolay ve ekonomik yöntemi seçiyor” dedi.

 

HALİL İBRAHİM UĞUR
ADANA (GÜNEY HABER)-Son günlerde toplumun bazı kesimleri bitkilerde görünen bazı hastalıkların giderilmesi için fazla miktarda zirai ilaç kullanılmasına tepki göstermeye başladı. Ziraat Mühendisi İsmail Demirören, “Zirai mücadelede üreticiler en kolay ve ekonomik yöntemi seçiyor” dedi.

Bitki hastalıklarında kullanılan zirai ilaçlamalar dikkat edilmemesi durumunda hem çevreyi hem de insanlara zarar veriyor. Son günlerde gündeme gelen bu konuda insanlar aşırı oranda ilaçlama yapılan bitkilerden tüketmek istemediklerini belirterek duruma sosyal medya hesaplarından tepki göstermeye başladı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi İsmail Demirören, “Aslında bitkilerde görülen herhangi hastalık veya hastalık belirtisi durumunda zirai mücadele ilacı kullanımı en son düşünülmesi gereken yol olarak görülmesi lazım. Fakat etkisinin kısa sürede görülmesi, uygulanmasının daha kolay ve pratik olması, tavsiyelere uygun kullanıldığında ekonomik olması ve ürünün verim ve kalitesini arttırması gibi özelliklerinden dolayı çiftçiler tarafından maalesef öncelikli olarak tercih ediliyor.” dedi.

EKOLOJİK DENGEYİ BOZUYOR
Zirai ilaçların bir neyi kimyasal zehir olduğuna dikkat çeken Demirören, “Zirai mücadele ilaçları, özellikle bilinçsiz, gereksiz, aşırı ve hatalı kullanıldığında gerek insan sağlığına ve gerekse uygulandığı çevreye zarar verebiliyor. Aslında en büyük zararı ekolojik dengenin döngüsünü sağlayan haşerelere ve diğer hayvanlara veriyor. Bunun nedeni zirai mücadele ilaçlarının genelde zehirli maddelerden oluşmasından kaynaklanıyor. Bunların olumsuz etkileri, maalesef hava, su ve toprak yoluyla başta insan olmak üzere, çiftlik hayvanlarına, balarılarına, kuşlara, balıklara, yaban hayvanlarına ve faydalı böceklere yansıyor.”  diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİ UYARDI
Zirai ilaçların kullanımında üreticileri uyaran Demirören, “Zirai ilaçlamalarda kullanılan standardın üzerine kimsenin çıkmaması gerekiyor. Aksi halde tüm denge bozulur. Ve tüm üreticilere mümkün olduğu kadar az miktarda zirai ilaç kullanmasını tavsiye ederim.” dedi.

 

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.