Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde önemli bir konferansa imza atıyor. ADAMOB Dönem Sözcüsü Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, 2 Temmuz Çarşamba günü Seyhan Otel’de “Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci” Konulu Konferans düzenleyeceklerini açıkladı. Çıtırık, “Cumhurbaşkanlığı seçimini halk yapacakken, halkın aday çıkarmasına engel olmak da ayrıca bir çelişki yaratmaktadır” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)- Adana’da akademik meslek kuruluşları arasında düzenli bir iletişim ortamı oluşturmak, ortak sorunları ve amaçlar çerçevesinde işbirliğini sağlamak, demokratik ve örgütlü bir toplum yapısını hayata geçirme sürecine katkıda bulunmak, daha yaşanabilir bir kent kültürüne ulaşabilmek, Cumhuriyetimizin temel değerlerine sahip çıkmak amacıyla kurulan Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde önemli bir konferansa imza atıyor.
Bu yılın mayıs ayından itibaren Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) Dönem Sözcülüğü görevini üstlenen Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, ADAMOB etkinliği olarak 2 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 15.30’da Seyhan Oteli Güney Balo Salonunda ‘Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci’ masaya yatıracaklarını, konferansa Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku’nun önemli isimleri Prof.Dr. ibrahim Özden Kaboğlu ile Yrd. Doç.Dr. Abdullah Sezer’in konuşmacı olarak katılacağını söyledi. Çıtırık, bu etkinliğe tüm Adanalıları davet ettiğini açıkladı.
Konuyla ilgili konuşan Çıtırık, yapılan anayasa değişikliği sonucunda cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçileceğini anımsatarak, “Halk tarafından seçilmesinin cumhurbaşkanına tabansallık ve meşruiyet anlamında güç kazandıracaksa da sorumluluklarını daha da arttıracaktır. Ayrıca cumhurbaşkanının kendisini anayasa üzerinde görme gibi bir durum da oluşabilir. Anayasa üzerine yemin eden, anayasaya göre devletin birliğinin temsilcisi ve kurumlar arasında koordinasyonu, dengeyi sağlaması yönüyle cumhurbaşkanının milleti kucaklama, birliği-beraberliği sağlama, sadece kendisine oy verenlerin değil, tüm ulusun cumhurbaşkanı olabilme özelliğini göstermesi gerekecektir. Toplumu ayrıştıran, kamplaştıran, aşağılayan, bölen isimlerin değil, derleyen, toparlayan, birliği, beraberliği gözeten, anayasaya sadakatten ayrılmayan ve anayasaya bağlı, hukukun üstünlüğünün egemen olduğunu içselleştirebilen isimlerin cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimini halk yapacakken, halkın aday çıkarmasına engel olmak da ayrıca bir çelişki yaratmaktadır. Yine anayasanın 104.maddesi cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenlemiştir. Bu yetki ve görevler, demokratik parlamenter rejimle yönetilen ülkemizde rejimle bağdaşmayan aşırı yetkilerle donanacaktır. Hal böyleyken Türk usulü başkancı sisteme geçişin yolları aranmaktadır. Bununla kuvvetler ayrılığı ilkesi, kuvvetlerin arasındaki denge-fren mekanizması da ortadan kalkacaktır. Tüm bu konuları alanında yetkin isimlerle tartışmaya açıyoruz. ADAMOB olarak kafanızdaki soru işaretlerini gidermek, ilk kez halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini her yönüyle tartışmak için tüm halkımızı bekliyoruz.”