Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından her yıl ortalama 1 milyon metreküp odun hammeddesi sağlanıyor. Ormanları gençleştirme çalışmaları kapsamında elde edilen odun hammedesi hem bölge ekonomisine, hem de ithalatı önlediği için ülke ekonomisine önemli ölçe de katkı sağlıyor.
HALİL İBRAHİM UĞUR/ADANA (GÜNEY HABER)- Adana ve Osmaniye İlleri dâhilinde 742 bin hektar orman alanına ve toplamda 56 milyon metreküp servete sahip olan Adana Orman Bölge Müdürlüğü (OBM) yıllık ürettiği yaklaşık 1 milyon metreküp odun hammaddesi ile bölge ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaya devam ediyor.
Özellikle yakın zamanda bölgede kurulan ve büyük oranda odun hammaddesine ihtiyaç duyan sanayi tesislerinin dışa bağımlılığını kısmen azaltan OBM, 2016 yılında da 1 milyon metreküp üretim yaparak bir taraftan ormanları gençleştirip verimli hale getirirken diğer taraftan da yurtdışına döviz kaybını önledi.
Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2016 yılı orman emvali üretimi hakkında rakamsal bilgiler veren İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Mustafa Akyol, üretim faaliyetlerinin şube mühendislerince sıkı bir şekilde takip ve kontrol edildiğini, iş başı eğitim ve tatbikatlarıyla standartlara uygun ve piyasa taleplerini dikkate alarak ürün ve hizmet sunduklarını, 2016 yılında 766 bin metreküp endüstriyel odun üretimi gerçekleştirdiklerini ve piyasaya sattıklarını, lif yonga kuruluşlarına 336 bin ster lif yonga odunu verdiklerini ve 7 bin metreküp emvali I. ve II. sınıf olarak değerlendirdiklerini belirtti.
Akyol ayrıca, en pahalı ürünün Aladağ İşletmesi’nde 765 TL/M3’den Karaçam Tomruk olarak satıldığını, en iyi üretim performansının Kozan İşletmesi tarafından gösterildiğini ve orman köylerinden olmak üzere üretim faaliyetlerinde çalışan bin 457 kişiye Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü eğiti vererek sertifikalı işçi statüsü kazandırdıklarını sözlerine ekledi.
EROL: ORMAN KÖYLÜSÜNÜN GEÇİM KAYNAĞI
OBM’nin 2016 yılı orman emvali üretimi ve piyasaya arzı konusunda değerlendirmelerde bulunan Orman Bölge Müdürü İsmet Erol ise, Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu belirterek buna paralel olarak Adana OBM’nin de görev alanında bulunan orman potansiyelinin alan ve servet yönünden arttığını ifade etti. Erol, “Bölge genelinde yaklaşık 200 bin orman köylüsü doğrudan yada dolaylı olarak ormanlardaki üretim faaliyetlerinden faydalanmakta ve geçimini sağlamaktadır. 2016 yılında orman köylüsü üretim işçiliğinden 50 milyon lira kazanarak yaşam standardını ve refah seviyesini yükseltti. üretim çalışmaları ile ormanların hem gençleşmesini hem de verimliliğini artırıyoruz. Diğer taraftan ise piyasa talepleri doğrultusunda standartlara uygun kaliteli odun hammaddesi üreterek bölge ihtiyacını karşılıyoruz.” dedi.
GELECEK YILLARDA BAŞARIMIZI ARTIRACAĞIZ
Bölge Müdürü İsmet Erol, 2016 yılında 1 milyon metreküp orman emvali üretilmesinde ve piyasaya sunulmasında emeği geçen memurundan işçisine kadar herkese teşekkür ederek bu başarılı performansın gelecek yıllarda da gösterileceğine inandığını belirtti.