Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’da yaşanan arı ölümlerini çok yönlü olarak araştırdıklarını belirterek, “Sadece ölün arıları değil, petek, bal, toprak, mısır tohumu, bahçe yaprakları, ağaç yaprakları, çiçeklerinden almış olduğumuz numunelerin tamamı şuanda labaratuarlarda inceleniyor” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’da yaşanan arı ölümleri ile ilgili olarak yürütülen çalışmaların kapsamlı olarak devam ettiğini açıkladı. 5-6 yıldan bu yana Adana’da arı ölümleri yaşandığını ve bu telef olana arı miktarını azaltmak amacıyla 2016 yılı Kasım ayında çalışma başlattıklarını belirten Muhammet Ali Tekin, “Arı ölümlerini önlemek için 2016 yılı Kasım ayından itibaren arıcılarımıza eğitim vermeye başladık. Yani arıların bakımı, beslemesi, kovandaki hastalıklarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin yanı sıra ‘Çiftçi Mektubu’ uygulaması ile çifçilerin bahçelerini yada tarlalarını ilaçlamadan önce mutlaka bölgelerinde bulunan arıcılara haber vermesi için çok ciddi çalışmalar yaptık. Ancak bu kadar ciddi çalışmadan sonra, Şubat ayı itibarıyla geçmiş yıllara oranla daha yoğun arı ölümleri karşımıza çıktı. 5-6 yıldır bölgemizde arı ölümleri Aralık ayı ile Nisan ayı arasında çeşitli zamanlarda görülüyor. Geçen yıl bu bölgede arı ölümlerine çok hafif şekilde rastlamıştık.” dedi.
“SADECE ARILARI DEĞİL, DİĞER FAKTÖRLERİ DE ARAŞTIRIYORUZ”
Yaşanan arı ölümlerinin sebebini bulmak için çok yönlü olarak çalıştıklarını açıklayan Muhammet Ali Tekin, “Yaşanan arı ölümlerinden sonra şuana kadar 200-300 arıdan aldığımız numuneleri labaratuarlara gönderdik. Şuanda labaratuarlarda incelemeler devam ediyor. Yapılan çalışmaların birkaç tanesi sonuçlandı. Ancak birkaç tanesine bakarak kesin sonuç açıklamak doğru olmaz. Çünkü sadece ölen arıları değil, petek, bal, toprak, mısır tohumu, bahçe yaprakları, ağaç yaprakları, çiçeklerinden almış olduğumuz numunelerin tamamı da şuanda labaratuarlarda inceleniyor.” diye konuştu.
“10 ŞUBAT’DA MISIR YA DA AYÇİÇEĞİ EKİLMEMİŞTİ”
Bazı arıcıların arı ölümlerine sebep olarak mısır ve ayçiçeği ekimlerini gösterdiğini belirten Tekin, bu durumun yanlış sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi. Arı ölümlerine neden olabilecek her olasılığı değerlendirdiklerini belirten Tekin, “Ölümleri mısır yada ayçiceği ekimlerine bağlamak yanlış olabilir. Çünkü bölgemizde arı ölümleri 10 Şubat tarihinden itibaren yaşanmaya başladı. Ancak o günlerde tarlaya baktığımızda ne ayçiçeği ne de mısır ekimi vardı. Mısır ve ayçiçeği ekimi Mart ayı başında yağan yağmurdan sonra başladı. Bunların hepsi ayrı ayrı faktör olabilir ama kesin sonuca gidebilmemiz için arı ölümlerine doğru bir teşhis koyabilmemiz için biraz daha çalışma, inceleme ve değerlendirme yapmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı
“BAKANIMIZ ARICILARLA BİR ARAYA GELDİ, SORUNLARINI DİNLEDİ”
Geçtiğimiz hafta sonu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Adana’ya geldiğini hatırlatan Tekin, “Sayın Bakanımız bir dizi temaslarda bulunmak ve programlara katılmak için Cumartesi günü Adana’ya gelmiş ve yoğun programları arasında arıcılarla da bir araya gelmişti. Sayın Bakanımız, arıcıların dertlerini dinlemiş ve arı ölümlerinin kesin sonucunun bulunması için talimat vermişti. Bunun üzerine arı ölümlerini oluşturan bir ekip kuruldu ve yaşanan arı ölümleri yeniden en baştan araştırılmaya başlandı. Şuanda kapsamlı olarak yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor, bu çalışmamızın süresi uzun olabiler ama bittiğinde arı ölümlerinin neden kaynaklandığını net ve kesin bir şekilde açıklamış olacağız.” dedi.
Arı ölümlerini sadece Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak araştırmadıklarını belirten Tekin, “Arı ölümleri ile ilgili olarak Uludağa Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, İstanbul’da Pendik, Ankara’da Etlik, Ordu’da Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Adana’da Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü olarak yaklaşık 1 aydır sahada inceleme yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
“YÜKSEK KESİMLERDE ARI ÖLÜMÜ İLE KARŞILAŞMADIK”
Arı ölümlerinin Tuzla, Karataş ve Yumurtalık gibi sahile kıyısı bulunan ilçelerde yaşandığın ve Ceyhan, Seyhan, Kozan, İmamoğlu, Feke ve Saimbeyli gibi yüksek kesimlerde arı ölümleri ile karşılaşmadıklarını belirten Tekin, “Adana genelinin ortalamasını alacak olursak yüzde 10 civarında arı ölümü gerçekleşmiş, yüzde 25-30 civarında kovanda da etkilenme olmuş diyebiliriz. Tabiki bu çok ciddi bir rakam. Çünkü 500 bin kovanın yüzde 30’u değimizde 150 bin civarında kovan sayısından bahsetmiş oluyoruz.” dedi.
Bu arada Adana, Türkiye’de bal üretiminde 3. sırada yer alıyor ve Adana’da her yıl ortalama 10 bin ton bal üretimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Çukurova Bölgesi arıcıların kışlak merkezi olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.