hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA

Artık okul ve hastanelerde satılmayacak

Son Güncelleme :

04 Temmuz 2017 - 0:15

/ 272 views kez okundu.
Artık okul ve hastanelerde satılmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği, Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

ADANA (GÜNEY HABER)-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği, Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren tebliğe göre bundan böyle okul kantinleri başta olmak üzere, spor tesislerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamları yapılamayacak. Ayrıca enerji içeceklerinde etil alkol bileşen olarak ilave edilemeyecek ve toplam kafein miktarı litrede 150 miligramdan fazla olamayacak. Enerji içecekleri ile ilgili yapılan düzenlemede, ürünün hazırlanmasında kullanılan diğer bileşenlerine de sınırlama getirilirken, enerji içeceklerini 18 yaşından küçüklere de satışı yasaklandı.

Yürürlüğe giren kanun maddesine en çok veliler sevinirken, okul kantinlerinde satışı yapılan ürünlerin çok önemli olduğunu söyledi. Ömer Kanaat Bilen İlkokulu Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı Fulya Camcı isimli veli, “Çocuklarımızı evlerimizde elimizden geldiğince sağlıklı yiyeceklerle beslemeye çalışıyoruz. Ancak okulda başta fast-food ve onun yanında gazlı yada enerji içeceği içiyor. Anne ve babalar olarak, bizlerin yiyip-içmediği gıdaları çocuklarımızın da tüketmesini istemiyoruz. Çocuklarımızda evde ne kadar tembih etsek de onlar okulda kendi canlarının istediği şeyleri alıp yiyor ve içiyor.” dedi.

Çocuğunun gazlı içecekler tüketmesine karşı olduğunu belirten Fulya Camcı, “Çocuklarımızın kola gibi gazlı içeceklerden uzak durmasını isterken birde enerji içeceği çıkmıştı. Özellikle sınav dönemlerinde çocuklarımız su gibi enerji içeceği açılıyordu. Bunun zararlı bir içecek olduğunu anlatmaya çalışıyorduk ama başarılı olamıyorduk. Şimdi bu ürünün satılmayacağını öğrendiğim için çok mutluyum. Çocuklar böyle bir ürünü görmediği durumlarda zaten unutup gider. Önemli olan, bu içeceklerin okullara ya da kantinlere hiç sokulmamasıydı. Hazırlana yönetmelik işte bunu kapsıyor ve bu da biz velilerin bu yıl daha rahat bir yıl geçireceğimiz anlamına geliyor.” diye konuştu.