Denetimi geçemeyen ve ‘Kırmızı Etiket’ yapıştırılan asansörlerin kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.
Asansörlere makyaj yapılıyor
Adana’da geçmiş yıllarda yapılan binalarda kullanılan asansörlerde iç kapı bulunmazken, çıkarılan asansör yönetmeliği sonrasında asansör kabinlerine iç kapı yapılmaya başlandı. Asansör ustası Melih Gözübüyük, “Eski asansörlere iç yapıyoruz ancak çoğundan sağlıklı sonuç alamıyoruz. Çünkü asansörlere makyaj yapıyoruz” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)- Adana’da asansör ustası Melih Gözübüyük Adana’da asansör denetimlerinin devam ettiklerini belirterek, denetimden geçemeyen asansörlere ‘Kırmızı Etiket’ yapıştırıldığını ve bu asansörün kullanılmaması gerektiğini ifade etti.
Asansörlerin insan hayatını kolaylaştıran ekipmanlar olduğunu söyleyen Melih Gözübüyük, bu nedenle asansörlerin bakımlı ve eksiksiz olması gerektiğinin altını çizdi. Makine Mühendisleri Odası’nın aralıksız olaraka asansör denetimlerine devam ettiklerini belirten Gözübüyük, bu denetimlerle devletin asansör kazalarını en aza indirmeyi planladığını söyledi.
“DENETİMDEN GEÇEMEYENLERE ‘KIRMIZI ETİKET’ YAPIŞTIRILIYOR”
Denetim sırasında her bir asansörün 100’den fazla noktasının tek tek kontrol edildiğinin altını çizen Melih Gözübüyük, “Yapılan denetimler sırasında, uygunsuz olan noktalar varsa bunlar tek tek işaretleniyor. O uygunsuz olanların içerisinde, asansöre bindiğinde insanların can güvenliğini riske atacak olan şeyler varsa o zaman o asansöre ‘Kırmızı Etiket’ yapıştırılıyor. Kapısına ve iç kabinine kırmızı etiket yapıştırılan asansörlerin kullanılmaması gerektiğini ve bu durumdaki asansörlerin insanların can güvenliği açısından tehlikeli olduğu anlamına geliyor.” dedi.
“KIRMIZI ETİKET YAPIŞTIRILAN ASANSÖRDEN YÖNETİCİ SORUMLUDUR”
‘Kırmızı Etiket’ yapıştırılan asansörün kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Melih Gözübüyük, ‘Kırmızı Etiket’ yapıştırılan asansörün o andan itibaren kullanılmasının hukuken yasaklanmış olduğunu söyledi. ‘Kırmızı Etiket’ yapıştırılan bir asansörde meydana gelecek yaralamalı ya da ölümlü bir kazadan apartman yöneticisinin sorumlu olacağını vurgulayan Gözübüyük, “Kırmızı Etiket yapıştırılan asansörün kullanımından, apartman yöneticisi sorumludur. Can yada mal güvenliği ile ilgili bir sorun olursa, bu durumdan ilk sorumlu olan kişi apartman yöneticisidir. Gelinen bu aşamadan sonra apartman yöneticisinin sorumlu olduğu binadaki asansörün tüm eksikliğini en geç 1 ay içinde tamamlaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞ ASANSÖRÜN SADECE KABİN İÇİNİ GÖRÜYOR”
Asansöre binen kişilerin sadece asansörün kabin içini gördüğünü belirten Gözübüyük, “İçi aynalı, aydınlatması düzgün, fanları çalışıyor ve birde müzik varsa vatandaşlar bu asansörü çok beğeniyor. Ancak, teknik açıdan en önemsiz malzemeler olarak kabin içindeki materyalleri gösterebiliriz. Örneğin; kabinin altında ‘Paraşüt Fren Sistemi’ var ve bu sistem, eğer kabini taşıyan halatlar koparsa devreye girer ve kabinin aşağı düşmesini önler. Eğer, ‘Paraşüt Fren Sistemi’ devreye girmezse, en altta ‘Lastik Tamponlar’ vardır. Kabin yere düşse dahi, betona çakılmaz. Bunları birçok kişi bilmez ve asansörün içindekiler görmez.” dedi.
“ADANA’DAKİ ESKİ BİNALARIN ASANSÖRÜNDE İÇ KAPI YOK”
Adana’daki asansörler ilgili olarak en büyük sorunun kabinlerde iç kapı olmaması olduğunu belirten Gözübüyük, “Asansörlerde iç kapı olmaması, yaralamalı ve ölümlü kazaların en büyük nedenidir. Bu Adana’da çok sık rastladığımız bir durum. Başta Adana olmak üzere bölgemizde, asansörlerde iç kapı olmaması nedeniyle çok sayıda facia yaşandı. Çünkü, iç kapı asansör hareket ederken, duvarla teması keser ve bir çok olası faciayı engeller. Şuanda Adana’da asansörcüler bu eksikliği gidermeye çalışıyor. Eski asansörlere iç yapıyoruz ancak çoğundan sağlıklı sonuç alamıyoruz. Çünkü asansörlere makyaj yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.</ahref=”http:>