hava
DOLAR 32,7878 % % 1.53
EURO 35,1602 % % 0.53
GRAM ALTIN 2.457,99 % % 2,80
ÇEYREK A. 4.018,81 % % 2,80
BITCOIN 66.508,01 % 0.257
SON DAKİKA

“Coğrafi ürünlerinizi tescil ettirin”

Son Güncelleme :

14 Nisan 2017 - 0:15

/ 325 views kez okundu.
“Coğrafi ürünlerinizi tescil ettirin”

Türk Patent ve Marka Kurumu, Avrupa Birliği Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının birlikte düzenlemiş olduğu ‘Coğrafi İşaretler Kavramı ve Türkiye için önemi’ konulu toplanta Adana’da yapıldı. Toplantıda, Adana’ya ait yöresel ürünlerin ilgili kişi yada kurumlar tarafından tescil edilmesi gerektiği belirtildi.

 

ADANA (GÜNEY HABER)-Türk Patent ve Marka Kurumu, Avrupa Birliği Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının birlikte düzenlemiş olduğu ‘Coğrafi İşaretler Kavramı ve Türkiye için önemi’ konulu toplanta Adana’da yapıldı. Toplantıda, Adana’ya ait yöresel ürünlerin ilgili kişi yada kurumlar tarafından tescil edilmesi gerektiği belirtildi.

Adana’da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından ‘Coğrafi İşaretler Kavramı ve Türkiye için önemi’ konulu toplantı düzenlendi. Adana Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda Adana Valiliği Avrupa Birliği Dış İlişkiler tarafından koordine edilen toplantıya Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş, Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Avrupa Birliği Bakanlığı Daire Başkanı, Adana Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Remzi Özdoğan, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Nihat Sözütek, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Coğrafi İşaretler Kavramı ve Türkiye için önemi konulu sunumunu yapan Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, Adana şehri ve bölgesine ait ürünlerin tescil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ürün tescili için ilgili kişilerin başvuruda bulunması gerektiğini belirten Kızıletep, Türk Patent ve Marka Kurumu olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Adana’da coğrafi işaret ve geleneksel ürünler arasında bulunan ürünler ise şöyle;

Kozan Narenciye Balı: Kozanda yetişen narenciye ürünlerinden üretilen baldır. Bu balın elde edilmesi için yöre toprağında ve ikliminde yetişen narenciye ve ürünleri kullanılır. Kendine özgü kokusu ve tadı ile meşhurdur.

Saimbeyli Kirazı: 5 cm’lik uzun sapıyla öne çıkar. Bu sap sayesinde taşınma sırasında zedelenmez ve dalındaki güzelliğiyle tüketiciye ulaşmaktadır.

Tahin: Tamamen yörede üretilen susamdan geleneksel yöntemlerle üretilmektedir.

Adana Bici Bici: Rendelenmiş buz üzerine yapılan işlemlerle ortaya çıkan bir tatlı çeşididir. Oldukça hafif ve ferahlatıcı bir tatlıdır.

Karaisalı Salçalık Biberi: Her ne kadar salça amaçlı kullanılsa da Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi olarak bilinir.

Adana Turunç Reçeli: Kozan İlçesinin Bucak köyünde sıkça yapılan bir reçel türüdür.

Adana Misis Ayranı: Önceleri sadece camız sütünden elde edilen yoğurtla yapılmış. Bol köpüklü ve yumuşak içimlidir.