hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA

Eski binalar doğalgaz tesisatına uygun değil

Son Güncelleme :

05 Temmuz 2017 - 0:29

/ 447 views kez okundu.
Eski binalar doğalgaz tesisatına uygun değil

Adana’da özellikle eski yapıların doğalgaz tesisatına uygun olmadığını belirten Makine Mühendisi Mehmet Ali Çöz, bu nedenle de doğalgaz tesisatını birçok binada yatak odasından geçirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

ADANA (GÜNEY HABER)-Adana’da özellikle eski yapıların doğalgaz tesisatına uygun olmadığını belirten Makine Mühendisi Mehmet Ali Çöz, bu nedenle de doğalgaz tesisatını birçok binada yatak odasından geçirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Doğalgaz tesisatının yatak odasından geçmesinin tehlikeli olduğunu belirten Mehmet Ali Çöz Adana’da eski binaların doğalgaz tesisatına uygun olmadığının altını çizdi.

Adana’ya doğalgaz gelmesi ile birlikte şehirde eski ve yeni yapılara doğalgaz şebekesi çekme işlemi devam ediyor. Adana’da doğalgaz tesisatı döşüme sırasında karşılaştıkları olumsuzluklar ve sıkıntılar ile ilgili bilgi veren Makine Mühendisi Mehmet Ali Çöz, “Adana’da eskiden apartmanlarda kat kaloriferi tercih ediliyormuş. Konutlar kat kaloriferine göre planlanırken, kat kaloriferinin yakıt deposu ve hat uçları genellikle de evlerin yatak odalarındaki balkonlara yapılmış. Bazı binalarda ise kat kaloriferine ait merkezi hatlar evin içinde bulunan kiler odasına çekilmiş. Arka balkonda ya da kiler odasında merkezi bulunan kat kaloriferi sistemini ise doğalgaz sistemine çevirmek çok zor oluyor.” dedi.

Doğalgaz şebekesinin bağlanacağı kombilerin dışa bakması gerektiğini ve baca bağlantılarının olması gerektiğini belirten Mehmet Ali Çöz, “Doğalgaz şebekesi rasgele bağlanamaz. Tüm boruların ve bağlantılarının ayrı bir değeri var. Örneğin kombinin yerden belli bir yükseklikte olması, elektrik panosuna belirli mesafeden daha fazla yakın olması, mutfakta ocağa en yakın yerden mutlaka havalandırma menfezi olması gerekiyor. Aksi halde belirli standartların dışına çıkan şebekenin çalıştırılmasına hiç kimse izin veremez ve o binaya doğalgaz gönderemez.” dedi

Evlerin yatak odasından doğalgaz tesisatının geçmesinin tehlikeli olduğunun altını çizen Mehmet Ali Çöz, “Buna rağmen pek çok eski binada evlerin yatak odasından doğalgaz tesisatı çekmek zorunda kalıyoruz. Gerekli tedbirleri alıyoruz ama hem yorucu oluyor hem de bu yöntem masrafları artırıyor.” diye konuştu.