

Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, fidan dikme sezonu öncesinde fidan üretim merkezinde incelemelerde bulundu. Erol, “Fidan sökümünden, fidanın yeniden toprakla buluşma anına kadar geçen süre çok önemli” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, fidan dikme sezonu öncesinde fidan üretim merkezinde incelemelerde bulundu. Erol, “Fidan sökümünden, fidanın yeniden toprakla buluşma anına kadar geçen süre çok önemli” dedi.
Çukurova Bölgesi’nde 1982 yılından bu yana her yıl 2 milyonun üzerinde orman ağacı fidanı üretimi gerçekleştiriliyor. Yetiştirilen fidanların büyük bölümü orman işletme şefliklerine dağıtılırken, gelen talep doğrultusunda bir bölümü de belediyeler ile karayolları müdürlüklerine ve diğer tüzel kişiliklere teslim ediliyor.
Ormanlarda fidan dikim sezonu başlamadan önce fidan üretim müdürlüğünü ziyaret ederek incelemelerde bulunan Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, fidan üretiminin ve sonrasındaki aşamaların önemine dikkat çekti. Üretilen fidanların kaliteli olması gerektiğini belirten Erol, “Kaliteli fidanlar kaliteli ve güçlü ormanlar oluşturur. Bu neden fidanlar çok önemlidir.” dedi.
KALİTELİ FİDAN KALİTELİ ORMAN OLUŞTURUR
Yetiştirilen fidanların sökümünden yeniden toprakla buluncaya kadar geçecek olan zamanın çok önemli olduğunun altını çizen İsmet Erol, “Yetiştirilen bir fidanın ormanda yetişerek ağaç olması için ilk aşama o fidanın doğru bir şekilde sökülmesinden geçiyor. Fidan sökümünden sahadaki dikime kadar geçecek olan sürecin doğru bir şekilde planlanması gerekiyor. Herhangi bir aşamada yapılacak hata veya yanlış zamanlama tüm emekleri yok edecektir. Öte yandan fidan yetiştirme, paketleme, taşıma ve dikim aşamalarında yapılan her doğru işlem ise daha kaliteli ormanların oluşmasına yardımcı olur. Şunu herkes bilmelidir ki, kaliteli fidan, kaliteli ağaç olur. Kaliteli ağaçlar ise kaliteli bir orman oluşturur.” diye konuştu.
ELİYLE FİDEN SÖKÜP PAKETLEMESİNİ YAPTI
İsmet Erol ayrıca kendi eliyle fidanların doğru bir şekilde nasıl sökülmesi gerektiğini ilgili personellere uygulamalı olarak gösterdi. Daha sonra paketlemeye geçen Erol, burada da fidan paketleme aşamasında en çok yapılan hataları anlatarak, doğru paketleme yöntemini anlattı.