reklam
reklam
DOLAR 38,2906 % 0.06
EURO 43,6160 % -0.22
STERLIN 50,9710 % -0.14
FRANG 46,4692 % -0.56
ALTIN 4.114,91 % -1,10
BITCOIN 93.193,62 5.624
reklam

Gölde balık kalmadı

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Geçmiş yıllarda onlarca insanın balık tutarak geçimini sağladığı Seyhan Baraj Gölü’nde balık kalmayınca, baraj gölü hobi amaçlı balık avlayan insanlara kaldı.

ADANA (GÜNEY HABER)-Geçmiş yıllarda onlarca insanın balık tutarak geçimini sağladığı Seyhan Baraj Gölü’nde balık kalmayınca, baraj gölü hobi amaçlı balık avlayan insanlara kaldı.

Adana’nın merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirinden ayıran Seyhan Baraj Gölü, şehre sağladığı doğal güzelliğin yanı sıra onlarca amatör balıkçıya da geçim kapısı oluyordu. Ancak son yıllarda aşırı ve bilinçsiz avlanma Seyhan Baraj Gölü’ndeki balık sayısının ciddi anlamda azalmasına neden oldu.

Bazı günlerde Seyhan Baraj Gölü’nde hobi amaçlı balık tuttuğunu söyleyen Hayri Bekmezci, “Önceden amatör balıkçılardan balık tutmak için yer bulamazdık. Ama şimdi benim gibi hobi amaçlı balık avlamaya çalışan birkaç kişi bulunuyor. Çünkü gölde artık balık kalmadı. Ve maalesef mevcut balık sayısı da her geçen gün biraz daha düşüyor.” dedi.

AŞIRI VE BİLİNÇSİZ AVLANMA BU DURUMA GETİRDİ

Aşırı ve bilinçsizce yapıla avlanmalar nedeniyle günümüzde Seyhan Baraj Gölü’nde avlanacak balık kalmadığının altını çizen Bekmezci, “Yasalar, bazı dönemlerde balık avlanmayı yasaklar. Çünkü o günlerde balıklar yumurtlar ve yavrularını büyütürler. Ama maalesef insanlar bu dönemlerde dahi gizli saklı balık avlamaya devam ediyor. Ve bunun sonucunda ise balıkların nesli giderek azalıyor. Avlanma yasağı döneminde yakalanan her bir balığın aslında en az 10 tane yavrusu var. İşte bu yavrularda anneleri avlandığı anda telef olup gidiyorlar.” diye konuştu.

YAVRU BALIKLARI BİLE AVLAYIP SATTILAR

Seyhan Baraj Gölü’nde yapılan avlanma sırasında insanların çok acımasızca davrandığını belirten İsmet Nurlu isimli vatandaş ise, “Ben balık avlamayı çok severim ama hiç tuttuğum balıkları satmadım. Satanlara da mani olmadım. Ancak burada çok yanlış davrananlar oldu. Şahsen ben belirli büyüklüğe ulaşmamış balıkları yakaladığım zaman yeniden göle geri atarım. Çünkü o balığın biraz daha büyümesi gerekir. Hem yavru balık yenmez günahtır, hem de israftır. Normalde bir balık bir insanı doyurur. O yüzden balığın o çapa ulaşmış olması gerekir. Ama maalesef amatör balıkçılar göldeki balıkların büyümesine izin vermediler ve bugün gölün balıksız kalmasına o günlerden zemin hazırladılar.” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.