Çukurova’daki referandum programına devam eden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Adana’da DİSK Bölge Temsilciliği’nde Genel İş işyeri temsilcileri ile Eğitim Sen’de ihraç edilen eğitim emekçileri ile bir araya geldi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Çukurova’daki referandum programına devam eden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Adana’da DİSK Bölge Temsilciliği’nde Genel İş işyeri temsilcileri ile Eğitim Sen’de ihraç edilen eğitim emekçileri ile bir araya geldi. DİSK’teki toplantıda konuşan Gürkan, AKP’nin iktidarı boyunca işçilerin örgütlenme düzeyinin düştüğünü, iş cinayetlerinin arttığını belirterek “Evet” çıkması durumunda hükümetin sermaye için cennet, emekçiler için cehennem yaratacağını ifade etti.
DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, “Hayır”da buluşma imkânlarının fazla olduğunu belirterek siyasi görüşü ne olursa olsun hayırda, hangi siyasi partiye oy verirse versin işçilerin ülkenin geleceği için, kıdem tazimatı için “Hayır” demesi gerektiğini ifade etti. İşçiler “Hayır” vereceklerin oranının yüksek olduğunu belirterek seçim hileleri ile ilgili endişelerini dile getirdi.
Anayasa’nın hangi hakların güvence altına alınacağını belirleyen bir toplumsal sözleşme olması gerektiğini ifade eden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, örgütlü ya da örgütsüz işçi sınıfının, kadınlarını üniversitelerin, gençlerin bütün kesimlerinin yer alacağı, demokratik zeminde halkın sorunlara çözüm üreten bir Anayasa’nın ihtiyaç olduğunu belirterek 18 maddenin 12 Eylül Anayasa’sının izlerini taşıyan, açık bıraktığı kapıları kapatacak bir Anayasa olduğunu söyledi.
14-15 yıllık AKP iktidarı boyunca tek bir tane hak grevi olmadığını ifade eden Gürkan, Çay Kur, Şişecam Metal grevlerinde ve hava işçilerinin grevlerinde olduğu gibi grevlerin hükümetin müdahalesi ile ya ertelendiğini ya kırıldığını söyledi. İşçiler aralarında yemek masalarını ayıracak düzeye gelen kutuplaşmanın yaşandığını ifade eden Gürkan, bu kutuplaşmayı aşmak için işçilere görev düştüğünü söyledi.
Eğitim Sen’de ihraç edilen emekçilerle bir araya gelen Gürkan, geçilen zor günlere kamu emekçilerinin yabancı olmadığını belirterek 1402’liklerin bir mücadele deneyimi olarak emekçilerin tarihine yazıldığını söyledi. Hükümet’in kendi politikalarının dayanaksızlığı nedeniyle bu uygulamalara başvurduğunu ifade eden Gürkan, 18 maddenin kamu emekçilerinin iş güvencesinin, işçilerin kıdem tazminatının tasfiye edileceğinin sinyallerini verdiğini belirterek “Bu açıdan hayır çalışması tek başına bir hayırdan çok fazla şey ifade edecek” dedi. Eğitim Sen yönetim kurulu olarak 7 kişilik yönetimden kendisi de dahil 5’inin ihraç edildiğini ifade eden Eğitim Sen Adana Şube Başkanı kalanlara da disiplin cezaları verildiğini ifade etti. Sokakta mücadele etmeye devam ettiklerini dile getiren Karagöz, hazırladıkları bildirilerle halka neden ihraç edildiklerini anlattıklarını aktardı.