

Seralarda bin bir emekle yetiştirilen yılın ilk turfanda can erikleri hasat edilip piyasaya sürülmeye başlandı. Serada kilosu 100 TL’den hasat edildikten sonra büyükşehirlerdeki marketlerde kilosu 300 TL’ye kadar çıkan can erikleri 50’şer vei 100’er gramlık ambalajlarda özel müşterilere satılıyor.
ADANA (GÜNEY HABER)-Seralarda bin bir emekle yetiştirilen yılın ilk turfanda can erikleri hasat edilip piyasaya sürülmeye başlandı. Serada kilosu 100 TL’den hasat edildikten sonra büyükşehirlerdeki marketlerde kilosu 300 TL’ye kadar çıkan can erikleri 50’şer vei 100’er gramlık ambalajlarda özel müşterilere satılıyor.
Çukurova Bölgesi’nde seralarda yetiştirilen yılın ilk turfanda can erikleri hasat edilmeye başlandı. Kış mevsiminde sera içerisinde odun sobası yakılarak bin bir zorluk içerisinde yetiştirilen turfanda can erikleri, bu yıl rekolte ve fiyat açısından üreticisinin yüzünü güldürdü.
Can eriğinin çok riskli bir ürün olduğunu söyleyen Mersin Ziraat Odası 2. Başkanı Hacı Murat Berksoy, “Erik yetiştirmek gerçekten çok riskli. Çünkü erik ağacı milyonlarca çiçek açar, ama bakarsınız hiç biri meyveye dönüşmez. Veya tutan meyveler bir anda dökülmeye başlar. O yüzden erik meyvesi yetiştirmek çok büyük bir risk olarak değerlendiriliyor.” dedi.
DÖNÜM BAŞINA 1.5 TON ÜRÜN ELDE ETTİK
Erik seralarında bu yıl özel bakım ve ilgi sayesinde bu yıl dönüm başına 1.5 ton meyve alma başarısını gösterdiklerini belirten Berksoy, “Erik ağacı çok daha özel ilgi isteyen bir meyvedir. Yapmış olduğumuz çalışmalar ve elde ettiğimiz tecrübeler sayesinde bu yıl ilk kez, seralarda yetiştirilen erik ağaçlarından dönüm başına yaklaşık 1.5 ton ürün alma başarısını gösterdik. Bu başarıyı sağlamak için çiçeklerin döllenmesini sağlayan bombus arıları sürekli çalıştı, zirai don olaylarına karşı seraların içerisi belirli ısıda sabit tutuldu, zirai ilaçlama belirli bir paln dahilinde yapılırken, ağacın ihtiyacı olan su da yine belirli ölçülerde verildi” diye konuştu.
ÜRETİCİLER OLARAK TÜCCARLAR KADAR KAZANAMIYORUZ
Bu yıl hasat edilen turfanda can eriğinin kilosunu serada 100 TL’ye sattıklarını ve fiyatın giderek aşağına düştüğünü belirten üretici Abdullah Keskin, “Serada meyve üretmek çok zor. Zirai don olaylarına karşı soba yakıyoruz, akşamdan sabaha kadar serada bekliyoruz. Çok zor şartlar altında meyve üretiyoruz. Bizler yılın 365 günü turfanda meyveleri yetiştirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri ise market fiyatlarının 3’de 1’ine satıyoruz. Çalışan, yorulan, sermaye koyan ve riski göğüsleyen üreticiler olmasına rağmen bizler tüccarlar kadar para kazanamıyoruz” dedi.