

Altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte kuyumcu esnafı da alarma geçti. Altın alandan daha çok satan olduğunu söyleyen kuyumcu esnafı, “Altın fiyatları yükseldikçe sahte altın bozdurmak isteyenlerin sayısı da arttı” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte kuyumcu esnafı da alarma geçti. Altın alandan daha çok satan olduğunu söyleyen kuyumcu esnafı, “Altın fiyatları yükseldikçe sahte altın bozdurmak isteyenlerin sayısı da arttı” dedi.
Kasım ayının başından itibaren yükselişe geçen altın fiyatları rekora doğru ilerliyor. Bu durumu fırsata geçirmek isteyenlerse sahte altınlarla kuyumcuların kapılarını çalmaya başladı. Alarma geçen kuyumcu esnafı altın alımları öncesinde, altınlar üzerinde bazı testler uyguluyor.
Altın fiyatlarının aniden yükselmeye başlamasının ardından dolandırıcıların da harekete geçtiğini söyleyen kuyumcu esnafı İsmail Öztürk, “Bugün bir çeyrek altın 260-270 TL. Kuyumcular olarak o kadar parayı bir günde biz kazanamıyoruz. Küçük bir dikkatsizlik, küçük dalgınlık bir anda bizlerin bu kadar zarar etmesine neden oluyor. Şuanda altın fiyatları çok yüksek. Bu nedenle de dolandırıcılar her geçen yeni yeni yöntemlerle kuyumcuların kapısını çalıyor.” dedi.
DÜĞÜN ALTINLARINI BOZDURMA TAKLİTİ YAPIYORLAR
Sahte altın bozdurmak isteyenlerin çoğunluk tek parça değil de birkaç parça altın bozdurmaya çalıştığının altını çizen Öztürk, “Son zamanlarda yeni evlenen çift görünümüne bürünen bazı kişiler, düğünde takılan altınlarını bozdurmak istiyormuş gibi davranıyor. Birkaç bilezik gösterip sonra ellerindeki çeyrek altınları bozdurmaya çalışıyor. Ve aralarına da sahne altın koyuyorlar. Eğer fark edilirlerse düğündeki kimin taktığını bilmediklerini söylüyor. Eğer yakalanmazlarsa da amaçlarına ulaşmış oluyorlar. Bazı esnafların bu ve bunun gibi yöntemler ile dolandırıldığını öğrendiğimizde çok üzülüyoruz” diye konuştu.
KONTROL EDİLMEDEN ALTIN ALINMAZ
Dolandırıcıların her gün yeni bir yöntem geliştirdiğini söyleyen Öztürk, “Ben çeyrek altın dahi alacak olsam önce gramına bakıyorum. Sonra üzerindeki dokuları inceliyorum. Ardından bükerek test ediyorum. Yine tatmin olmazsam bazı kimyasallar dökerek üzerinde test ediyorum. Ve her bir ürüne ayrı ayrı bu işlemleri uyguluyor işi aceleye getirmiyorum. Çünkü acele etmek, karşıda ki insanın acele ettirmeye çalışması bizlere hata yaptırtabilir. O yüzden bu tür durumlara karşı tüm meslektaşlarımın dikkatli olması gerekiyor.” dedi.