

Adana Çiftçiler Birliği toplantı salonunda Seyhan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ almak isteyen üreticilere yönelik eğitim toplantısı düzenlendi.
ADANA (GÜNEY HABER)- Adana Çiftçiler Birliği toplantı salonunda Seyhan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ almak isteyen üreticilere yönelik eğitim toplantısı düzenlendi.
Adana Çiftçiler Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Seyhan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendisleri, tarımsal danışmanlık hizmeti veren özel sektör temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Seyhan İlçe Tarım Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Sefa Bilici teşekkür konuşması yaparak Bitki koruma ürünlerinin kullanımı ve kayıtlarının tutulması ile ilgili üreticilere bilgi aktarımında bulundu.
Eğitim toplantısında konuşmacı olarak katılan Yüksek Ziraat Mühendisi Emine Gelebek Çapar ve Zeynep Kutulay, Tarımsal Desteklemeler ve Bitki Koruma Ürünleri Uygulayıcıların Zirai ilaçlama yaparken uyması gereken hususlar, üreticilerimizin karşılaşabileceği zehirlenme vb. sorunlarla ilgili çiftçilere tavsiyelerde bulundu.
Seyhan İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Sevda Söğüt Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi mevzuatı ve uygulama usulleriyle ilgili olarak sunum yaparak;
Bitki koruma ürünleri kullanımı ve ilgili mevzuat, Bitki koruma ürünleri ile ilgili olarak uygulayıcı, sakinler, seyredenler, uygulama yapılan alana girenler ve uygulama yapılan maddeleri yiyen veya bu maddelere temas eden kişiler için riskler ve tehlikeler, bunların sigara içme gibi faktörlerle nasıl etkileneceği, Hedef alınmayan bitkilere, faydalı böceklere, yaban hayatına, biyo-çeşitlilik ve genel olarak çevre için olmak üzere bu riskler ve tehlikelerin nasıl tanımlanacağı ve kontrol edileceği, Uygulayıcıya, diğer insanlara, hedef dışı hayvan ve bitki türlerine, biyo-çeşitlilik ve çevreye minimum riskle sunulacak olan uygulama aletinin kalibrasyonu ve hazırlanma prosedürleri, Uygulama alet-makinelerinin tipleri, ana yapı elemanları, püskürtme kalitesi ve etkili faktörler, alet-makinelerin kullanımı, bakımı ve muhafazası, sürüklenme azaltıcı ilaç uygulama yöntemleri, düşük hacimli ilaç uygulamaları, düşük sürüklenme sağlayan meme tipleri, ilaç uygulaması yapılacak hedefe göre alet-makine seçimi, Kaza sonucu dökülme ve bulaşma hâlinde insan sağlığını ve çevreyi korumak için yapılacak acil eylem uygulamaları, Zirai mücadele uygulamalarında alternatif mücadele yöntemleri, Bitki koruma ürünlerinin hatalı kullanımı sonucunda oluşabilecek kalıntı problemi konusunda açıklamalarda bulundu.
Toplantının sonunda soru-cevap kısmına geçilerek üreticilerin soruları yanıtlanarak katılım gösteren üreticilere katılım belgesi verildi.
Ayrıca, bitkisel üretim yapan ve katılım belgesi alan üreticiler ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ alabilmek için;
Başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı ve soyadı, yazışma adresi ve telefonu,
Bitkisel üretim yapacağı alan ve yetiştirilen bitkisel ürünler ile ilgili bilgi,
Ek-6’da yer alan taahhütname,
Son altı aylık sürede çekilmiş iki adet fotoğraf,
Bakanlık tarafından öngörülen eğitimlerde verilen Ek-7’de yer alan katılım belgesi ile birlikte
İlçe Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri halinde ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi (Bitkisel Üretim Yapanlar İçin)’ verileceği açıklandı.