Adana’da etkili olan sıcak hava nedeniyle ürünleri büyük zarar gören üreticilerin sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.
ADANA (GÜNEY HABER)– Adana’da etkili olan sıcak hava nedeniyle ürünleri büyük zarar gören üreticilerin sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.
Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan Adana’da özellikle 1, 2 ve 3 Temmuz günleri etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle yetişmiş ve hasat dönemine erişmiş karpuz, kavun ve domates başta olmak üzere bir çok ürünün adeta yandığını ve tüketilemeyecek hale geldiğini vurgulayan Tümer, “Öte yandan Türkiye’de yıllık ortalama 4 milyon tonu bulan narenciye üretiminin yüzde 25’ini karşılayan Adana’da 40 dereceyi geçen sıcak hava nedeniyle ve poyrazın da etkisiyle narenciye ağaçlarındaki meyveler olgunlaşmadan dökülmüştür” dedi.
Tümer, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları sordu:
“- Türkiye tarımsal üretiminde büyük yeri olan Adanalı çiftçimizin sıcak hava dalgası nedeniyle oluşan zararlarıyla ilgili bir çalışma yapılacak mıdır?
– Sıcak havadan zarar gören çiftçi sayısı ve ürün miktarı nedir?
– Ürünleri hasat edilemeyecek derecede zarar gören karpuz, kavun ve domates ve narenciye üreticilerinin sulama birlikleri, kooperatif ve banka borçlarının ertelenmesi düşünülmekte midir?
– Aylardır ektiği ürünün hasadını bekleyen üreticiye acil destek sağlanması amacıyla Temmuz ayından başlayan ödemelerinin ertelenmesi için girişim başlatacak mısınız?
– Özellikle don kırıcı pervanesi bulunmayan narenciye üreticisinin ürünlerinin yüzde 50 oranında zarar gördüğü göz önüne alınırsa çiftçinin yaz ve kış aylarında can simidi konumundaki don kırıcı pervanelerden edinebilmesi için destekleme ve olanak alanları genişletilecek midir?
– Rekoltenin yarıya düşmesi beklenen narenciye ürünlerinde ihracatla ilgili sorunların önüne geçilebilmesi adına alınan önlem var mıdır? Varsa nelerdir?”