Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası, Sarıçam’da ÇEAŞ Sofulu İlkokulu ve ÇEAŞ Sofulu Ortaokulu’nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
HALİL İBRAHİM UĞUR/ADANA (GÜNEY HABER)-Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası, Sarıçam’da ÇEAŞ Sofulu İlkokulu ve ÇEAŞ Sofulu Ortaokulu’nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası etkinlikleri nedeniyle bu yıl Sarıçam’da renkli görüntüler yaşandı. Türki Dünyası ve Toplulukları Haftası nedeniyle Adana’nın merkez Sarıçam ilçesinde bulunan ÇEAŞ Sofulu İlkokulu ve ÇEAŞ Sofulu Ortaokulu’nda kutlama programı düzenlendi.
Düzenlenen kutlama programına Sarıçam İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yusuf Karslıoğlu, ilçede bulunan diğer okulların müdürleri, veliler ve ilçe sakinleri de katıldı.
Kutlama programı kapsamında okul öğrencileri demir dövdü, güreş tuttu, halk oyunları gösterisi sundu, yumurta tokuşturma yarışması yaptı, okul bahçesine yakılan nevruz ateşi üstünden atladı ve şiirler okudu.
Ayrıca okul bahçesine yörük çadırı kuruldu. Burada misafirlere sıkma ve ayran ikramı yapılırken okul binası içine de dokuma tezgahı kuruldu.
Renkli görüntülerin oluştuğu kutlama programında Türk tarihinin önemine vurgu yapıldı. Dünyanın ve insanlığın bilimsel, sanatsal, kültürel dağarcığına sayısız katkılarda bulunan Türkler, yapılan etkinliklerle yeryüzünün çeşitli bölgelerinde kendilerine özgü gelenek ve görenekleriyle yaşadığı anlatıldı. Ayrıca Orta Asya, Anadolu, Balkanlar, Ortadoğu gibi dünyanın medeniyet havzalarında yaşayan Türk toplulukları arasında gönül ve işbirliği sağlamak amacıyla 21 Mart Nevruz Günü’ne içine alan haftanın Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası olarak ilan edildiği belirtildi.
Ayrıca kutlama programı kapsamında günün anlam ve önemini belirten konuşmalarda, şu ifadelere yere verildi;
“Tarihin derinliklerine yapılan bilimsel seyahatlerde Nevruz Bayramı’nın çok eski zamanlarda bile izlerine rastlanmıştır. Yeni yılın başlangıcı kabul edilen 21 Mart’ta coşku, yenilik, canlılık vardır. Yılın bu mevsiminde doğanın başlattığı şenlik bizim kültürümüze de yansımıştır. Ayrıca Ergenekon’dan çıkışı da simgeleyen bu günde ateşler yakılır, halaylar çekilir. Böylelikle insanımız tabiatın canlanışına, renklerin uyanışına eşlik eder.
Toprağa “ana” gözüyle bakan, her mevsim doğanın canlı bir parçası olmuş Türk insanı baharın gelişine kayıtsız kalamazdı elbette. Nevruz sözcüğünün anlamı ‘Yeni Gün’dür. 21 Mart’ta yenilenmenin, dirilmenin, dinçleşmenin mevsimi başlamıştır.”