“19. Kelam Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı” ve “İnanç-Ahlak Sempozyumu”, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleştirildi. ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan sempozyum, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan elim kazada yaşamını yitiren maden şehitleri için saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından da, ÇÜ İlahiyat Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi Bahadır Kılıç tarafından okunan Kuran-ı Kerim, salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.
ADANA (GÜNEY HABER) – “19. Kelam Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı” ve “İnanç-Ahlak Sempozyumu”, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan sempozyum, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan elim kazada yaşamını yitiren maden şehitleri için saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından da, ÇÜ İlahiyat Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi Bahadır Kılıç tarafından okunan Kuran-ı Kerim, salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.
Katılımcıların, maden şehitleri için hep bir ağızdan dua etmesinin ardından söz alan ÇÜ İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail Şık konuşmasına, Türkiye’yi yasa boğan Soma felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı. Doç. Dr. Şık, “ülke olarak bu zorlukların kısa zamanda üstesinden geleceğimizi ümit ediyor, bu sıkıntıların birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirmesini, aramızdaki sevgi ve muhabbeti arttırmasını diliyorum.” dedi.
Sempozyumun ‘İnanç’ ve ‘Ahlak’ konularını esas aldığını belirten Doç. Dr. İsmail Şık, ”İnanç bir dinin en temel ögesi, olmazsa olmazı; birbirini bütünleyen, insan hayatına anlam kazandıran temel değerlerdir. İnanç, doğru ve sağlam deliller üzerine inşa edildiğinde insanın beklentilerine cevap veren, huzurlu ve mutlu kılan bir unsurdur. Sorun olan, insan olarak bizlerin yanlış ve hata veya günah işlemesi değil, bu olumsuz davranışları huy ve ahlak haline getirmemizdir” diye konuştu.
ÇÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş, 19. Kelam Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı’nın Adana için bir ilk olduğuna dikkat çekti. Adana tarihinde bugüne kadar bilim insanlarının katılımı ile bir Kelam Toplantısı gerçekleştirilmediğini belirten Prof. Dr. Ali Osman Ateş, toplantı ve sempozyumun kentimizde gerçekleşmesinde emeği geçen başta Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar olmak üzere, herkese teşekkür etti.
Daha sonra kürsüye gelen Adana Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Ahmet Erdoğan da, Başkan Hüseyin Sözlü’nün, yaşanan maden felaketi nedeniyle Manisa’nın Soma ilçesinde bulunduğunu belirterek, sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan elim kazayla ilgili üzüntülerini dile getirerek konuşmasına başladı. “Acımız çok büyük” diyen Prof. Dr. Mustafa Kibar, “Soma’daki elim kazada kaybettiğimiz maden işçilerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve tüm ülkemize sabır diliyorum. Ayrıca, yaralı olarak kurtulanlara da acil şifalar diliyorum. Böyle acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum” dedi.
İnsanın, tabiatı gereği inanmaktan geri duramayacağını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, “İnsan, herhangi bir şekilde kutsal bir varlığa inanır ve bu inancı doğrultusunda ona bağlılık hisseder. İnancından kaynaklanan bu bağlılık duygusu onun hayatını kabullendiği doğrular çerçevesinde şekillendirir. Eğer İslam dininin bireye yansıyan üç boyutunu İnanç, ibadet ve ahlak şeklinde tanımlarsak bireyin gelişimini, toplumsallaşmasını değer inşa etmesini ve Tanrıya bağlanmasını sağlayan alanın ahlak, onu bu konuda motive eden unsurun ise inanç olduğunu görürüz, 21 yüzyılda İslam dininin topluma ve bireye verdiği en önemli mesajların ahlaki zeminde olduğunu söylemek mümkündür. Yardımlaşma, fedakarlık, dürüstlük, çalışkanlık ve dostluk gibi insani değerlerin dinimizce sıklıkla vurgulanması bundan kaynaklanmaktadır.” şeklinde konuştu.
19. Kelam Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı’nın açılışı, plaket töreniyle sona erdi. ÇÜ İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail Şık tarafından, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’a, Prof. Dr. Kibar tarafından da, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketi takdim edildi.